Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Фінансові зобов’язання та екологічне переоснащення: Борис Філатов підписав комплексний меморандум із компанією ДТЕК

Третього квітня міський голова Дніпра Борис Філатов і генеральний директор ТОВ «ДТЕК» Максим Тімченко підписали угоду про партнерство між містом і енергетичним холдингом. Меморандум передбачає взаємодію у фінансовій сфері, а також участь міста у встановленні нових електрофільтрів на енергоблоках Придніпровської ТЕС. Підписанню документа передували неодноразові зустрічі та консультації. 

«Цей меморандум дуже важливий, адже він фіксує домовленості, досягнуті на громадських слуханнях, а також за участю Міністерства екології України. Це – спільне досягнення для всіх: територіальної громади, керівництва міста, активної громадськості та компанії ДТЕК. Коли є спільні домовленості і результат в інтересах всіх задіяних осіб – це ситуація win-win. Тобто, у підсумку виграли всі. Взаємодія міста та компанії ДТЕК побудована не лише на екологічному переозброєнні Придніпровської ТЕС, але й на питаннях створення робочих місць, безперебійного постачання енерго- і теплоносіїв, сплати земельного податку тощо», – зазначив Борис Філатов.

У рамках угоди компанія ДТЕК зобов’язується своєчасно сплачувати податки, зокрема, до місцевого бюджету, і забезпечувати безперебійне теплопостачання дніпрян. Зі свого боку місто протягом наступних двох років повністю розрахується за тепло, яке Придніпровська ТЕС поставила КП «Коменергосервіс». Також упродовж наступних восьми місяців будуть сплачені борги підприємства за минулий опалювальний сезон. Крім цього, угода сприятиме встановленню економічно обґрунтованих тарифів КП «Коменергосервіс» та ДТЕК Придніпровська ТЕС. Ідеться про ціни на теплову енергію, централізоване опалення та гарячу воду, централізоване водопостачання і водовідведення. Водночас у меморандумі передбачено й екологічну складову.

«Меморандум про співпрацю фіксує важливі для міста заходи у трьох напрямках. У 2015 році ми взяли на себе зобов'язання реалізувати 6 природоохоронних заходів. А сьогодні ми маємо намір втілити вже 24 таких заходи до 2020 року. Хочу відзначити, що ми плануємо продовжити інвестувати в екологічні проекти та ініціативи, а також комплексний розвиток соціальної і культурної інфраструктури міста», – додав генеральний директор ТОВ «ДТЕК» Максим Тімченко.

Так, цьогоріч на енергоблоці № 10 Придніпровської ТЕС збудують новий електрофільтр. Це зменшить викиди у майже 9,5 разу. На умовах співфінансування місто готове надати на це 5 млн грн. Тут також впровадять систему безперервного моніторингу відхідних газів. А ще на станції хочуть знизити викиди сірки та азоту, замінивши імпортне антрацитове вугілля на вітчизняне газове. Нове паливо почнуть використовувати вже наступного опалювального сезону. Крім цього, зменшиться кількість інших відходів виробництва та використання водних джерел. Натомість висадять більше дерев. Також протягом наступних двох років на нових електрофільтрах з’явиться система сухого відбору золи. У 2020 році електрофільтри хочуть встановити також і на блоці № 8. Міський бюджет так само забезпечить співфінансування – не менше 30% від екологічного податку, який підприємство сплачуватиме до місцевого бюджету у наступні роки. Крім цього, у компанії ДТЕК розглянуть доцільність будівництва сонячної електростанції та інших проектів, що сприятимуть скороченню викидів в атмосферу у Дніпрі.

Як відомо, понад рік тому Дніпровська міська рада підписала ще один меморандум із ДТЕК, що стосувався сплати за енергоносії та тепло. Зазначимо також, що нині мер Борис Філатов продовжує проводити консультації з керівниками великих промислових підприємств щодо поліпшення екологічної ситуації в місті. Зокрема, з новим власником Дніпровського металургійного заводу Олександром Ярославським, який також зацікавлений у будівництві міжнародного аеропорту в Дніпрі. Активних містян Борис Філатов закликав і надалі співпрацювати заради збереження довкілля.