Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

ІНФОРМАЦІЯ щодо стану виховання, утримання і розвитку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу м. Дніпропетровська

У місті Дніпропетровську значна  увага приділяється проблемам дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх прав та законних інтересів, створенню умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.
Робота управління-служби у справах дітей Дніпропетровської міської ради направлена на розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснення контролю за умовами проживання та виховання цих дітей.
У місті Дніпропетровську станом на 01.02.2012 функціонує 4 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховуються 32 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, і 74 прийомні сім’ї, в яких виховуються 100 прийомних дітей.
За підсумками минулого 2011 року по місту Дніпропетровську створено  17  прийомних сімей, до яких влаштовано 23 дитини та ще 16 дітей довлаштовано до функціонуючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Таким чином, протягом 2011 року до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 39 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.       За підсумками січня 2012 року вже створено 2 прийомні сім’ї, до яких на виховання влаштовано 2 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування.
На виконання пункту 21 Положення про прийомну сім’ю та пункту                 7 Положення про дитячий будинок сімейного типу, раз на рік служби у справах дітей районних у місті рад готують звіти про стан виховання, утримання і розвитку прийомних дітей у прийомних сім’ях та вихованців у дитячих будинках сімейного типу на основі інформації, що надають соціальні працівники, вихователі дошкільних закладів або класні керівники навчального закладу, де навчаються діти, дільничний педіатр, дільничний інспектор. Управлінням-службою у справах дітей Дніпропетровської міської ради проаналізовано питання забезпечення належних умов проживання, утримання, виховання та розвитку дітей в дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, здійснення заходів соціального-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надання сім’ям комплексу послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.
За результатами аналізу з’ясовано, що прийомними батьками та батьками-вихователями у м. Дніпропетровську створені належні умови для проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: діти мають власні кімнати, місця для навчання та відпочинку, речі особистого вжитку, іграшки, книжки тощо. Батьки–вихователі та прийомні батьки займаються вихованням та розвитком дітей, слідкують за їх здоров’ям: діти відвідують музичні школи, спортивні, танцювальні, художні гуртки та секції, проходять медичне обстеження та лікування в закладах охорони здоров’я.  
Діти, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, користуються безоплатним проїздом у громадському міському (приміському) транспорті та медичним обслуговуванням, забезпечуються безоплатною шкільною, спортивною формами та обідами, проходять безкоштовне оздоровлення в оздоровчих закладах.

Підготовлено управлінням – службою у справах дітей Дніпропетровської міської ради
м. Дніпропетровськ,
пр. К.Маркса, 75,  744 61 48




Начальник управління-служби
у справах дітей міської ради                                          А.В.Литовченко