Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов: Дніпро першим в Україні запровадить інфекційний контроль у лікарнях

Цьогоріч Дніпро стане першим українським містом, що реалізує пілотний проект з інфекційного контролю в закладах охорони здоров'я. Про це мер міста Борис Філатов повідомив 6 червня, в ході ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої питанню інфекційної безпеки пацієнтів лікарень та поліклінік. У 2017 році масштабне зібрання медиків переїхало зі столиці до Дніпра.


Серед учасників конференції – провідні українські та закордонні вчені та фахівці-практики.
«Я дуже радий, що нам вдалося зібрати таку знакову науково-практичну конференцію. У нашого міста – великі амбіції. Хотілось би, щоб Дніпро став і науковою столицею, столицею реформування охорони здоров’я. Бажаю всім плідної праці на благо міста, України і головне – на благо пацієнтів, щоб практичні результати застосовувалися з користю для людей», – зазначив міський голова Борис Філатов.
Експерти наголошують: інфекційній безпеці необхідно приділяти більше уваги, адже йдеться про життя і здоров’я пацієнтів. Нині у медзакладах чимало бактерій, стійких до більшості антибіотиків. Від цієї проблеми потерпають не лише в Україні, а й в усьому світі. В нашій країні не ведеться офіційна статистика, однак міжнародна практика показує: в Європі 10-12% пацієнтів страждають від проблеми інфекцій всередині медичних закладів.


«Ми збираємо широку спільноту медиків і сподіваємося, що започатковані тут зрушення допоможуть підвищити якість медичної допомоги. У Дніпрі – хороші показники.  Тому ми вирішили провести конференцію саме тут», – зазначив директор Інституту громадського здоров'я України Андрій Сердюк. 
Питання інфекційної безпеки неодноразово піднімалося на світових конгресах. Однак в Україні на нього вперше звернули увагу саме в Дніпрі.
Наразі в нашій країні санстанції розформовують, тому займатися інфекційним контролем фактично нікому. Міська влада Дніпра не залишилась осторонь цього питання та перейшла до системних дій.
Очікується, що вже восени цього року інфекційний контроль почнуть запроваджувати у двох медичних закладах: лікарні швидкої медичної допомоги та лікарні № 9. Вони належать до вторинної ланки, яку мерія Дніпра наразі намагається повернути у свою власність.
Зокрема, в обраних медзакладах відпрацьовуватимуть взаємодію бактеріологічних лабораторій із хірургічними відділеннями та анестезіологами. Також тут випробовуватимуть сучасні способи дезінфекції та стерилізації інструментів.


Щоб вивести процес на новий, принципово якісний рівень, медики використовуватимуть досвід Всесвітньої організації охорони здоров'я. У планах також – залучення фахівців із провідних німецьких лікарень.
Крім того, на базі Дніпропетровської медичної академії хочуть створити тренінговий центр для лікарів і медичного персоналу середньої ланки. Навчання допоможе їм освоїти та впроваджувати сучасні методи боротьби з інфекціями всередині медустанов.
Якщо депутатський корпус ухвалить відповідне рішення, за кошти бюджету придбають нові засоби дезінфекції, медикаменти та інструменти. Передбачаються також фінансові заохочення для медпрацівників. До цього практичні напрацювання конференції передадуть до Міністерства охорони здоров’я України.