Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі за підтримки міськради відбувся «День Європи» та «День Національного свята Республіки Камерун» (Культурна Дипломатія, Cultural Diplomacy)

У Дніпрі за підтримки міської ради відбувся перший мультикультурний «День Європи» та «День Національного свята Республіки Камерун» - бієнале культурної дипломатії та сучасного мистецтва – 2017. Ці заходи проводилися в рамках програми регіональної політики. Близько 700 дніпрян та гостей міста відвідали свято у ТЦ «Кубометр», серед них були й представники політичної, ділової та культурної еліти.

Мета проведення свята – це сприяння культурному вихованню населення на принципах демократії, популяризації культури, традицій, освітніх програм, пропаганді здорового способу життя, підтримка молодіжних ініціатив, висвітлення співпраці між центральними та місцевими органами влади, суспільством і міжнародними організаціями та дипломатичними представництвами. Крім цього захід мав на меті сприяння виконанню зобов’язань щодо забезпечення імплементації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС в частинах, що стосуються розвитку громадського суспільства в Україні. Нагадаємо, що вона була схвалена Радою асоціації Україна - ЄС 16 березні 2015 р.

До участі в офіційній церемонії відкриття були запрошені почесні гості: керівники області та міста, громадські організації, представники дипломатичних місій культурної та європейської дипломатії:заступник начальника управління зовнішньої діяльності обласної державної адміністрації Дарина Скиба, Генеральний Секретар Організації «Культура і Дипломатія Країн Світу», місія Культурної та Європейської дипломатії в Україні, т. в. о. начальника управління патрульної поліції в місті Дніпрі, капітан поліції Денис Петухов, начальник комунального підприємства дніпропетровського міжміського бюро технічної інвентаризації Олександр Шамов, Президент Благодійного Фонду «Надай Надію» Лариса Куриленко Представник індійської культури, керівник міжнародної релігієзнавчої школи вивчення вайшнавізму Євген Смицький.

«Я дякую організації «Культура і Дипломатія Країн Світу» за проведення першого мультикультурного «Дня Європи» та «Дня Національного свята Республіки Камерун» у Дніпрі та всім учасникам. Дуже приємно бачити багатогранність цього проекту, який будується на принципах паритетності, толерантності та демократії. Нове бачення реалізації проектів від вашої організації є хорошим сигналом для нашого міста та всієї країни. І ми маємо разом працювати і розвивати культурну та європейську дипломатію, як інструмент будування миру та стабільності. Ми віддаємо собі звіт, що ситуація непроста і нам потрібно багато працювати... Але ми віримо в успіх нашого міста та нашої країни!», - зазначив директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Артем Нідєлько.

Під час церемонії урочисто прозвучав державний гімни України та Європейського Союзу. Заступник начальника управління зовнішньої діяльності обласної державної адміністрації Дарина Скиба відкрила у Дніпрі «День Європи» – свято, яке відзначається в місті вже 10-ий рік поспіль: «Ми вітаємо гостей нашого міста з «Днем Європи» і бажаємо щоб це свято було початком формування правової демократичної держави, а також хочу привітати Україну та наш народ з великім  досягненням -завдяки всім нам ми отримали безвізовий режим з Європою!», - зазначила вона.

Привітав дніпрян із святом і Генеральний Секретар організації «Культура і Дипломатії Країн Світу» Олексій Філь: «10 років тому українці тільки мріяли про те, що сьогодні стало реальністю і сьогодні ми стали ще ближче на крок у приєднання України до великої Європейської сім’ї !».

Крім цього, він привітав Україну та м. Дніпро з підписанням Угоди про лібералізацію візового режиму між Україною і Європейським Союзом. Він також відмітив унікальність святкування в цьому році «Дня Європи» та « Дня Національного свята Республіки Камерун».

«Кожне місто в Україні відзначало це свято. У Миколаєві тисячі городян вийшли на площу перед обласним Палацом культури, щоб маршем пройти по центральній вулиці міста до Соборної площі, яку на час свята перейменували в Європейську площу. У Чернівцях з цієї нагоди зіграли тисячі музикантів духових оркестрів. У Житомирі підняли найбільший в Україні прапор ЄС. На Батьківщині українських козаків у Запоріжжі над островом Хортиця було піднято прапор Європейського союзу на висоті 90 метрів над рівнем Дніпра розміром 4 на 6 метрів», - зазначив Олексій Філь.

Він підкреслив, що місто Дніпро також відзначилось особливим проведенням свята 20 травня: «Свято, яке поєднує в собі «День Європи» та «День Національного свята Республіки Камерун» - дуже важлива дата для камерунців, це державне свято єдності і патріотизму. Ми знайшли коріння, яке лежить в основі створення успішних країн та об’єднує не тільки Європу але й весь світ – це Мир і Свобода, Культура, Екологія та Безпека, захист Прав Людини та розвиток демократії – це найкраща інвестиція у налагоджені діалогу співпорозуміння між країнами та взаємозбагачення між народами!», - зазначив він.

Привітання пролунало й від Начальника комунального підприємства дніпропетровського міжміського бюро технічної інвентаризації Олександра Шамова: «Для мене велика честь привітати мешканців і гостей Дніпра з «Днем Європи». Бажаю, щоб свято, яке поєднало в собі не тільки країни Європи, але й Куби, Бразилії, Анголи, Камеруну, Китаю, Казахстану, Узбекистану і далі розквітало та давало нові можливості для культурного, економічного та дипломатичного обміну».

Пашкуаль Нельсон (Агнола) подякував організаторів за проведення свята: «Це перший унікальний та мультикультурний «День Європи» у світі. Свято яке несло у собі ідею гуманізму, толерантності, демократії та обміну між культурами. Мені дуже сподобалось і хотілося щоб таких заходів з культурної дипломатії було більше».

«День Європи - це час, коли ми можемо продемонструвати актуальні і необхідні цінності для всієї Європи та людства. Як представник індійської культури і релігієзнавець, скажу, що зараз Європа шукає культурні цінності для ще більш якісного існування. Україна може отримати величезний досвід з перших кроків у її культурному просторі. Індуїзм як традиційна культура вчить цінностям діалогу, обов'язкам, які є у кожного члена суспільства по відношенню до інших представників соціуму. Це робить суспільство здоровим та щасливим», - сказав представник індійської культури, керівник міжнародної релігієзнавчої школи вивчення вайшнавізму Євген Смицький.

Уже традиційно свято розпочалось з пісні українського письменника Тараса Шевченка «Є на світі доля» у виконанні творчого колективу Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки (вокал – Катерина Дьоміна, Олександра Котлюба, Станіслав Рябуха; гітара - Антон Ялоза; скрипка – Валерія Арсененко)
 
Концерт класичної музики продовжили виконанням творів відомих композиторів:
Дуранте «Діва всій любові» (Італія) (вокал Гусева Маргарита). Л. Бетховен «Ніжне кохання» (Німеччина) (вокал - Мурадов Михайло). Ф.Шуберт «До місяця» (Німеччина). «Блаженство» (Німеччина) (вокал - Дьоміна Катерина). Ф.Мендельсон «Терцет Ангелів» (Німеччина) (вокал - Шаповалова Олександра, Міщенко Ганна, Верезуб Карина). К.Сен-Санс «Гітари і мандоліни» (Франція) (вокал - Верезуб Карина, художній керівник - Ольга Антощук, концертмейстер - Владислав Панченко).
 
Протягом усього свята для гостей міста працювала фотозона та проходила робота розважально-спортивних локацій спортивного клубу «Арена черлідінгу». Студія спортивного та творчого розвитку Fly UP. Виконували Фількова Елеонора Олексіївна 12 років, Мурашкіна Юлія Германівна 14 років. Керівники: Теревко Анастасія та Ряшко Наталія.
Американську культуру презентували виступи колективу сучасно-спортивної хореографії «109» (НВО№ 109), який використовує елементи джаз-фанку, модерну, джазу, чер-дансу, а також гімнастичні вправи. Солісти: Марія Віленкіна, 16 років, Владислава Панкратова, 13 років, Христина Андріанова, 13 років. Керівник – Ольга Трубчиніна.
 
Програму продовжили концертні виступи колективів:
Студія вокалу Вікторії Кіяшко (вокал Шипілова Ольга, 10 років, Лісьіх Марія та Артем, Дарья Скосар) Пісня «Adele - Skyfall» (вокал – Катерина Дьоміна, скрипка – Ольга Шевченко).
Прозвучав також саундтрек з фільму «Пірати карибського моря» (скрика – Ольга Шевченко, Валерія Арсененко, альт – Валерія Ладченко, Вероніка Шифріна).
Рок-фест відкрив керівник школи Guitar school Dnipro Олександр Алексєєв. Джаз-фест відкрив виступ творчого колективу музики Квінтет «Дікобраз» Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки.
 
День Європи яскраво завершили виступи: проекту «Україна – Африка (Камерун)», у виконанні представників Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки (вокал – Катерина Дьоміна (Україна), Denis Virgile (Камерун). Також для глядачів відбулось світове шоу з популяризації культури Бразилії: танець – Ріо-де-Жанейро, Мексики, «Шоу-балет Карамель. Керівник Світлана Горбатовська та Hip-Hop DP.
Майстер-класи з соціальних танців країн Латинської Америки та Африки: Сальса (Куба) – Роман Яковина, Маренге (Домінікана) – Захар Каневський, Ча-Ча-Ча (Куба) – Роман Яковина, Кізомба (ангола) – Пашкуаль Сукулате, Зук (Бразилія) – Фелікс Каневський, Афро-Хаус (Ангола) - Пашкуаль Нельсон Сукулате, флешмоб з кубинської Руеда де Касіно та сальса вечірка, яка символізує єднання України і країн Європейського Союзу та всім світом, студії соціальних танців SALSATUSA, ФАЙНА-SALSA.
 
«Я щиро вдячний усім нашим гостям, в тому числі нашим партнерам: Міністерству культури України, Міністерству інформаційної політики України, Міської Раді Дніпра з уряду, обласній державній адміністрації, та ТЦ Кубометр, творчим колективам від Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки, студії вокалу Вікторії Кіяшко, спортивним організаціям «Арена черлідінгу», Fly UP, колективу сучасно-спортивної хореографії «109», (НВО№ 109). Студії соціальних танців SALSATUSA, Файна Сальса, «Шоу-балет Карамель, Hip-Hop DP та всім учасникам за їхню присутність на сьогоднішньому заході, щоб розділити нашу радість з нагоди Дня Європи та Національного свята Республіки Камерун», - зазначив генеральний Секретар Організації «Культура і Дипломатія Країн Світу» - місія Культурної та Європейської дипломатії в Україні Олексій Філь.

Уже традиційно свято починається з пісні українського письменника Тараса Шевченка «Єсть на світі доля». у виконанні творчого колективу Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки (вокал – Катерина Дьоміна, Олександра Котлюба, Станіслав Рябуха, гітара – Антон Ялоза, скрипка – Валерія Арсененко).
 
Концерт класичної музики продовжили виконання творів відомих композиторів:
Дуранте «Діва всій любові» (Італія), вокал Гусева Маргарита; Л. Бетховен «Ніжне кохання» (Німеччина), вокал Мурадов Михайло, Ф.Шуберт «До місяця» (Німеччина), «Блаженство» (Німеччина), вокал Дьоміна Катерина. Ф.Мендельсон «Терцет Ангелів» (Німеччина), вокал Шаповалова Олександра, Міщенко Ганна, Верезуб Карина. К.Сен-Санс «Гітари і мандоліни» (Франція), вокал Верезуб Карина, художній керівник Ольга Антощук, концертмейстер Владислав Панченко.

День Європи - 2017: відео-звернення Федеріки Могеріні - представника ЄС з іноземних справ і політики безпеки.