Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі планується реалізувати екологічний проект «Дніпро – місто для птахів»

Про це під час прес-конференції 15 травня повідомила заступник директора департаменту екологічної політики- начальник управління комунальної екології Ірина Козлова. Вона наголосила: зазначений проект розроблений Дніпровським  осередком Українського товариства охорони птахів. «Члени товариства розробили проект  і подали його для відбору проектів громадських ініціатив у «Бюджет участі». Якщо його відберуть, то для реалізації він отримає фінансування з міського бюджету. Загалом проект достатньо важливий і цікавий з екологічної точки зору, тому сподіваємося на його перемогу», - сказала представниця мерії.

В свою чергу голова Дніпровського осередку Українського товариства охорони птахів (УТОП) Петро Чегорка розповів, що саме планується зробити в рамках екологічного проекту  «Дніпро – місто для птахів».

«Для втілення проекту обрали два парки – ім. Глоби та ім. Шевченка. Задача - покращити місця для перебування там птахів. З-поміж іншого, хочемо облаштувати там  місця для гніздування, розвісити шпаківні, кормушки, а також розмістити інформаційні стенди для містян про птахів у парках», - зазначив Петро Чегорка.

За словами  кандидата біологічних наук, доцента кафедри зоології та екології ДНУ ім. Олеся Гончара Олександра Пономаренка, Дніпро має таке географічне розміщення, що мігруючі птахи перебувають на території міста більшу частину року. «За нашими підрахунками на території Дніпра зафіксовано понад 200 видів таких птахів. Це говорить про те, що місто є привабливим для їх перебування, оскільки маємо сприятливий рельєф, багато луків на околицях, річку Дніпро як потужну екологічну артерію. З огляду на це дуже важливо, щоб у Дніпрі реалізовувались програми на підтримку мігруючих птахів. Так, наше місто зелене, але в той же час хотілось, щоб зелених зон було іще більше», - наголосив науковець.

Англієць, член товариства охорони птахів Пол Бредбієр вже понад двадцяти років досліджує мігруючих птахів у Дніпрі. «У Дніпрі, в області дійсно багато мігруючих птахів, які майже увесь рік перебувають на нашій території. З огляду на це, важливо, зберігати зелені насадження, створювати якомога більше зелених зон, в ідеалі – заповідники. У парках дуже часто скошують траву, а необхідно хоч якусь територію не скошувати, оскільки багато птиць гніздяться у траві. Окрім того, треба висаджувати якомога більше чагарників, оскільки деякі види птиць полюблять там перебувати. Також важливо не вирубувати дерева у період гніздування», - зауважив Пол Бредбієр.

Під час прес-конференції представник громадської організації «Екологічна Рада Дніпра» Лілія Богачева звернулася до усіх містян з проханням не випускати у небо різні кульки, ліхтарі, оскільки вони можуть стати паскою для птахів. «Зовсім скоро настане пора останніх дзвоників, випускних вечорів, коли полюбляють випускати у небо кульки, запалені ліхтарики, а між тим – це небезпека для птахів. Тому закликаємо, цього не робити, тим самих зберігаючи їх популяцію», - додала жінка.