Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Польщі на засіданні Асоціації агентств місцевої демократії презентували інвестиційний потенціал Дніпра

12 травня у м. Торунь (Польща), під час загального зібрання членів Асоціації агентств місцевої демократії (ALDA), відбулася презентація інвестиційного потенціалу Дніпра. Наприкінці січня цього року Дніпро стало першим містом в Україні, яке здобуло членство в асоціації.

«Запрошення від президента ALDA Оріано Оточана – яскраве свідчення ставлення до якісних змін не лише в економічній сфері, а й у міжнародному напрямі, які разом із командою за цей короткий термін продемонстрував очільник Дніпра Борис Філатов. Отже, зобов’язання, взяті при підписанні меморандуму про співпрацю, виконуються не на папері, а насправді. А сподівання генерального секретаря асоціації Антонелли Вальморбіди на те, що початок членства Дніпра в ALDA стане важливим етапом розвитку міста, надасть місту певного статусу з особливими повноваженнями серед членів ALDA, цілком виправдані», – зазначив директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко, який безпосередньо брав участь у презентації.

Згідно з меморандумом про співпрацю, сторони об’єднали зусилля, зокрема, для створення платформи забезпечення співпраці, діалогу, обміну досвідом та найкращими практиками розвитку місцевої демократії. Спільна робота також посприяла міжкультурному та міжетнічному діалогу в місті, розвитку регіональної та європейської співпраці та контролю за дотриманням прав людини.

«Членам ALDA дуже сподобались презентація та відеофільм про сучасний вигляд міста Дніпра та його амбіційні плани. Адже багато хто з присутніх уперше відкрив для себе колись повністю закрите для іноземців місто. Були приємно вражені не лише місцевим колоритом, соціокультурним надбанням, але й темпами розвитку, запропонованим портфелем інвестиційних проектів, якими наразі опікується «Агентство розвитку Дніпра». Було багато запитань про те, як насправді живе місто, коли недалеко триває війна. Адже багато учасників – представники балканських країн, і вони переживали подібну ситуацію 20 років тому. Слова мера Бориса Філатова про те, що саме в Дніпрі народжується українська політична нація, викликали інтерес», – зазначив Володимир Панченко.

Директор «Агентства розвитку Дніпра» наголосив, що за результатами перемовин у Дніпрі незабаром чекають на представників інституцій, аналогічних «Агентству розвитку Дніпра», а також європейських організацій з підготовки кадрів, які висловили побажання на власні очі побачите те, що дніпровська делегація презентувала у м. Торунь. Зокрема, найближчим часом Дніпро відвідає Франці Братковіч, директор Центру розвитку міста Ново Место, що у Словенії. Буде представлений воркшоп, як готувати бізнес-плани, щоб вигравати конкурси на залучення інвестицій від європейських організацій. Досягнуто попередніх домовленостей з Монікою Верцулою, директором Міжнародного центру розвитку м. Падуя (Італія) про можливість тісної співпраці у підготовці професійних робітників у сфері роботизації та аерокосмічній галузі. «Особливо мені запам’яталася зустріч з Юлією Іордаш, директором Офісу із залучення європейських грантів, який спеціально створено при мерії м. Міовені (Румунія). Чому особливо? Тому що і в місті проживає всього 35 тис. мешканців, а штаб-квартира відомої автомобільної компанії «Дача» та виробництво «Рено» знаходяться саме там. Для Дніпра, де створюється індустріальний та науковий парк, дуже привабливий приклад», – додав Володимир Панченко.

Довідка. ALDA (Європейська асоціація місцевої демократії) є неурядовою організацією, яка займається просуванням ефективного управління. Асоціація спеціалізується на заходах, що сприяють розвитку співпраці між місцевими органами влади та громадськістю. Організацію створили ще у 1999 році з ініціативи Ради Конгресу Європи місцевої і регіональної влади з метою координації та підтримки мережі агентств місцевої демократії. Дніпро став членом ALDA у 2017 році.