Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі на місці давнього козацького містечка створять історико-культурний парк

11 травня у Дніпровській міській раді відбулася науково-практична конференція, присвячена створенню історико-культурного парку поруч села Шевченко, де колись розташовувалося давнє козацьке місто Самарь. У обговоренні відповідного проекту та деяких напрацювань взяли участь представники міської ради, провідні фахівці, історики, науковці, краєзнавці.

«Стара Самарь, місце Новобогородицької фортеці з чудовими краєвидами полюбились містянам. Там провели вже не один масовий захід – і Водохреще, і фестивалі. Ухвалено рішення створити на цьому місці історико-культурний центр. До цього питання підходимо серйозно, це не буде чиєюсь самодіяльністю. Тому сьогодні обговорюємо проект на академічному, науковому рівні зі спеціалістами. Розуміємо, що місце Старої Самарі – це пам'ятка історії національного значення, тому створення там нового центру, роботи з реконструкції фортеці – все узгоджуватиметься з фахівцями», – наголосив директор комунального підприємства «Етнографічні парки Дніпра»  Дмитро Каюк.

Доктор історичних наук, професор, завідувач відділу в Інституті української археографії та джерелознавства ім. Грушевського НАН України Віктор Брехуненко розповів, що проект центру з-поміж іншого включає часткову відбудову історичної інфраструктури, створення сучасного середовища із максимальним збереженням історичного природного ландшафту, археологічних пам'яток тощо. За його словами, майбутній об'єкт стане важливою складовою туристичної привабливості Дніпра, який сміливо зможе позиціонуватися як місто музеїв, культурних, історичних парків із чудовими краєвидами.

«Місто Самарь – це козацький попередник м. Дніпра. Ми, науковці, підтримуємо прагнення міської влади поглибити коріння міста, зняти історичну полуду, яка штучно відносить дату створення Дніпра до кінця XVIII ст. Насправді люди на Самарі поселялися значно раніше, з середини XV ст. Археологічно простежується тяглість населення аж до XVIIІ ст. Тобто, місто середини XV ст. органічно переросло в м. Самарь, і це дало правдивий початок сучасного Дніпра. Це зовсім по-іншому позиціонує місто – як місто з давньою історією, місто з важливим геополітичним розташуванням на степовому кордоні України. Отже, ми всіляко готові допомагати у впровадженні масштабного проекту зі створення історично-культурного парку на території Старої Самарі», – сказав Віктор Брехуненко.

Унікальність проекту з точки зору містобудування підтвердив головний архітектор Дніпра Дмитро Волик. «Відновлення Новобогородицької фортеці – це важливо й актуально не лише для міста, а й для всієї України. Крім того, в цій роботі питання містобудування є важливою складовою. Заповідна територія цікава з точки зору ландшафту, тут є можливість створити унікальний історико-рекреаційний комплекс, в якому освітньо-пізнавальна частина вдало поєднається з рекреаційною територією», – додав головний архітектор міста.