Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У лікувальних закладах Дніпра почали впроваджувати програму моніторингу інфекційної безпеки

У кількох медичних установах Дніпра розпочали впроваджувати спеціальний інструментарій для визначення стану інфекційної безпеки, який відповідає всім європейським стандартам. Про це під час прес-конференції 26 квітня повідомив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Моніторингову програму для аудиту інфекційної безпеки спершу почали впроваджувати у лікарні № 9, пологовому будинку № 1 та в лікарні невідкладної медичної допомоги. Наразі її розіслано решті міських лікарень. Ми вже провели кілька круглих столів із медичною спільнотою міста щодо цього питання. Медики поділяють занепокоєність проблемою інфекційної безпеки й готові робити все, щоб ні вони самі, ні пацієнти не заражалися в медустановах різними вірусами та бактеріями», – повідомив  Віктор Сердюк.
За його словами, досі виявленню інфекцій у лікарнях міста не приділялася належна увага. Між тим, питання вкрай серйозне: за даними досліджень, у стаціонарах Дніпра люди можуть інфікуватися золотистим, гемолітичним, епідермальним стафілококом, сальмонелою та іншими бактеріями, грибками, паличками та вірусами, які стійкі до майже всіх відомих препаратів.

Віктор Сердюк наголосив, що досі не існувало чіткої системи бактеріологічних досліджень. А відповідні лабораторії та кваліфіковані фахівці для здійснення інфекційного контролю є в невеликій кількості лікувальних закладів. Водночас виявлення внутрішньолікарняних бактерій та вірусів дасть змогу зрозуміти реальний стан інфікування ними та ліквідувати загрозу для людей.

Міська влада Дніпра повністю підтримала експертів, науковців, громадськість у проведенні комплексної роботи з внутрішньолікарняними інфекціями. Так, при департаменті охорони здоров'я населення Дніпровської міськради вже створено спеціальну комісію з моніторингу інфекційної безпеки у лікувальних закладах.

«Позиція комісії одностайна – не карати лікарів за виявлені інфекції, а навпаки – мотивувати їх до проведення бактеріологічного контролю, локалізації та ліквідації інфекцій», – додав голова комісії, заступник головного лікаря КЗ «Дніпровський міський центр здоров'я» Павло Мамай.
Начальник відділу взаємодії з системою спеціалізованої, акушерсько-гінекологічної допомоги та допомоги дітям департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міськради Анжела Костюченко зазначила, що буде розроблена спеціальна міська програма щодо інфекційної безпеки у лікарнях.
«Вже ухвалено рішення про створення міської програми для впровадження єдиного плану дій та найкращих підходів до інфекційної безпеки кожного мешканця Дніпра. Ми прагнемо, щоб люди, які звертаються по медичну допомогу, були захищені», – наголосила представниця мерії.

Також на базі Дніпровської медичної академії створять перший в Україні навчальний центр з інфекційної безпеки. Вже зараз інформацію та консультативну допомогу з цього питання можна отримати за телефонами (067) 814-99-11, (099) 049-00-90.