Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі пройде патріотичний фестиваль «Джура-Самар-Фест»

6-7 травня у Дніпрі, на території Новобогородицької фортеці, що на Старій Самарі, відбудеться фестиваль «Джура-Самар-Фест». Долучитися до патріотичного дійства запрошують усіх охочих містян з родинами та гостей Дніпра. Про це під час прес-конференції повідомила заступник директора департаменту гуманітарної політики – начальник управління молоді, позашкільної освіти на національно-патріотичного виховання Одарка Біла. Одним із основних заходів фестивалю буде фінал міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), яка проводиться серед школярів.

«Сьогодні в країні відбувається процес формування єдиної комплексної системи національно-патріотичного виховання. Слід зазначити, що Дніпро як місто-феномен, що зупинило навалу «російської весни», посідає одне з перших місць у формуванні національної свідомості. Тож кому, як не нам, дніпрянам, задавати напрям та темп у вихованні молодого покоління. Усім відомо, що діти найкраще сприймають інформацію в ігровій формі, і так вже сталося, що в Україні для військово-патріотичного виховання існує дитячо-юнацька гра «Сокіл». Це всеукраїнська конкурсна гра, є прописані правила, але цього року Дніпро проводить фінал гри по-новому, цікавіше – в рамках масштабного патріотичного фестивалю «Джура-Самар-Фест», – розповіла Одарка Біла.

За її словами, у фіналі братимуть участь 10 шкільних команд. Вік дітей 13-16 років. З-поміж іншого вони змагатимуться у конкурсі «таборування» (огляд таборів), приготуванні кулешу, спортивному орієнтуванні, конкурсі «Лава на лаву», наданні медичної допомоги, в інтелектуальних вікторинах тощо.

«Оскільки фінал гри триватиме 6-7 травня, команди-учасниці ночуватимуть у наметовому містечку, яке буде розгорнуто в рамках фестивалю. Команда-переможець представлятиме Дніпро вже на обласному етапі конкурсу. Після завершення гри на всіх учасників чекатиме солодкий сюрприз», – додала представниця мерії.
«Джура-Самар-Фест» – це вже третій фестиваль, що проводиться на Старій Самарі. «Маємо гарний досвід у проведенні фестивалів на території Новобогородицької фортеці. Тут чудова місцевість, природа, річка. Дніпрянам дуже подобається. Тож 6 та 7 травня запрошуємо усіх містян на фестиваль, готуємо насичену програму», – зазначив директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.

На сцені «Джура-Самар-Фесту» виступатимуть творчі колективи. Також працюватиме фудкорт із різними смаколиками, ярмарок етнографічних виробів, експозиція артефактів. Крім того, можна буде поспостерігати за археологічними розкопками, покататися на конях і каное. Усі, хто захоче залишитися на фестивалі на 2 дні, зможуть розмістити свої намети в містечку, яке розгорнуть в рамках заходу.

Безпеку учасників та гостей «Джура-Самар-Фесту» гарантуватимуть представники поліції та муніципальної гвардії.