Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі стартувало голосування за найкращі проекти «Бюджету участі»

Обрати найліпші розробки та проекти «Бюджету участі» можна протягом місяця: з 24 квітня до 24 травня. У першу ніч від початку голосування зараховано вже півтисячі оцінок містян. Переможців проекту партиципаторного бюджетування, який став популярним у понад 1,5 тис. країн світу, у Дніпрі оголосять до 8 червня.

Ознайомитися з ініціативами-учасниками можна за посиланням.

«Це був дуже потужний етап роботи експертної комісії. Дякую їй за це. Загалом протягом лютого дніпряни подали до «Бюджету участі» 295 проектів. До етапу голосування не дійшло 12% проектів. Їх відхилили через технічні невідповідності», – зазначила в. о. заступника міського голови Яніка Мерило під час прес-конференції 24 квітня. 

Пілотний проект партиципаторного фінансування у Дніпрі зібрав майже рекордну для країни кількість ініціатив – більше заявок зареєстровано лише в столиці. Після розгляду експертними комісіями на голосування виставили 102 великі розробки, загальна вартість втілення яких сягає близько 51 млн грн, а також ще 156 менш масштабних на суму понад 22 млн грн.

Найбільше ініціатив – це екологічні, спортивні проекти та розробки в гуманітарній сфері. 

Кожен дніпрянин зможе віддати свій голос за два малих та два великих проекти.

Підтримати вподобані ідеї та розробки можна за допомогою платформи «Громадський проект» – із використанням BankID та електронно-цифрового підпису. Також зробити свій вибір можна у Центрі надання адміністративних послуг та 13 бібліотеках (перелік розміщено на сайтах http://dniprorada.gov.uahttps://adm.dniprorada.gov.ua).

«Загальна вартість поданих проектів – 73 млн грн. Спочатку на «Бюджет участі» було закладено 10 млн грн. За підтримки міського голови Бориса Філатова в ході 19-ї сесії міської ради суму вдалося збільшити до 16 млн», – сказав голова постійної комісії міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Артем Хмельников. 

Протягом голосування автори проектів можуть самостійно рекламувати власні розробки. Як зробити цей процес більш ефективним, у мерії планують розповідати під час спеціальних тренінгів. 

Почати втілювати проекти-переможці міськрада має намір вже наприкінці літа. 

Зазначимо, що для реалізації «Бюджету участі» мерія Дніпра приєдналася до проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи в Україні (ЗМФІ-II) впровадження», що реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» та передбачає впровадження онлайн-сервісу «Е-сервіс «Громадський проект». Наразі платформою «Громадський проект» користується 21 місто України.