Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Інформація про виконання у І півріччі 2015 року Програми економічного і соціального розвитку міста на 2015 рік

Інформація
про виконання у І півріччі 2015 року Програми економічного і соціального розвитку міста на 2015 рік

 
1. Соціальна політика
 
За даними органів державної статистики середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників по місту за січень-червень 2015 року становила 4 036 грн., що у порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 18,4 %.
Станом на 01.07.2015 сума нарахованої, але несплаченої заробітної плати становила 42,34 млн. грн. (протягом січня-червня 2015 року заборгованість зменшилась на 38,3 %, або на 26,4 млн. грн.), з яких належить виплатити:
- 39,69 млн. грн. (або 93,7 %) персоналу економічно активних підприємств;
- 0,97 млн. грн. (2,3 %) – підприємств, що знаходяться на різних стадіях відновлення платоспроможності боржника;
- 1,68 млн. грн. (4 %) – підприємств, які припинили свою діяльність і не надали інформацію щодо погашення заборгованості із заробітної плати.
За інформацією, наданою управлінням праці та соціального захисту населення міської ради та Дніпропетровським обласним центром зайнятості, у місті Дніпропетровську постійно проводиться цілеспрямована робота з метою ефективного використання вільних робочих місць, здійснюється постійна актуалізація та поповнення банку вакансій, інформування населення про можливості працевлаштування.
Протягом І півріччя 2015 року проводилися заходи, в яких приймали участь роботодавці міста Дніпропетровська. Роботодавці отримують відповіді на всі питання щодо зайнятості населення, під час вирішення яких виникають проблеми. Зокрема, це питання працевлаштування переселенців на вільні робочі місці, в тому числі за цивільно-правовими договорами, залучення їх до участі у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру, залучення до професійного навчання, реєстрації трудових договорів між фізичною особою та найманими працівниками.
З метою орієнтації незайнятих громадян на заняття підприємницькою діяльністю спеціалістами базових центрів зайнятості м. Дніпропетровська за січень-червень 2015 року проведено 36 заходів за тематикою, зорієнтованою на підприємницьку діяльність, малий бізнес і самостійну зайнятість, в яких прийняли участь 446 осіб.
Кількість громадян, які мали статус безробітного протягом січня-березня 2015 року, – 9,7 тис. безробітних, з них 2,0 тис. осіб було працевлаштовано або 20,8% до загальної кількості зареєстрованих безробітних.
На виконання статті 31 Закону України «Про зайнятість населення» та Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013  № 175, виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради було прийнято рішення «Про організацію та проведення громадських робіт у місті Дніпропетровську». У І півріччі 2015 року у громадських роботах прийняло участь 377 безробітних міста Дніпропетровська.
За інформацією, наданою управлінням праці та соціального захисту населення міської ради станом на 01.07.2015 було обліковано 22 120 сімей, які прибули до м. Дніпропетровська з території проведення АТО (29 598 осіб), та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» 13 608 сім’ям призначено щомісячну адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг.
Особлива увага у місті Дніпропетровську приділяється соціально незахищеним категоріям громадян, зокрема інвалідам та малозабезпеченим верствам населення. За І півріччя 2015 року було надано одноразову допомогу 12 051 мешканцю міста на загальну суму 8 227,8 тис. грн.;   30 інвалідам війни була надана можливість користуватися послугами мобільного зв’язку.
За інформацією, наданою Головним управлінням статистики у Дніпропетровській області, у січні-червні 2015 році призначено субсидій 35,9 тис. домогосподарствам на суму 7 306,7 тис. грн. для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Оплата населенням житлово-комунальних послуг, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за січень-червень 2015 року становила  1 006,3 млн. грн., або 94,1 % від нарахованих сум. Заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг станом на 01.07.2015 становила 958,0 млн. грн. (з початку року заборгованість збільшилась на 5,1 %), крім того, за електроенергію – 66,7 млн. грн.
За даними органів державної статистики чисельність наявного населення міста протягом січня-червня 2015 року в результаті природного і міграційного скорочення зменшилась на 4,3 тис. осіб і станом на 01.07.2015 становила 987,9 тис. осіб.
 
2. Гуманітарна сфера
 
За інформацією, наданою департаментом охорони здоров’я міської ради, у зв’язку з необхідністю розширення мережі амбулаторій у місті 19.03.2015 підписана угода на чотири роки між Дніпропетровської облдержадміністрацією та Дніпропетровською міською радою щодо реалізації субпроекту «Підтримка реформування системи охорони здоров’я Дніпропетровської області», яким передбачено фінансування Міжнародним банком реконструкції та розвитку.
Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2015 рік заплановано завершення робіт з реконструкції будівлі притулку  для розміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини КЗ "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 4" по вул. Набережна Перемоги, 94а.
Крім того, зважаючи на те, що з 2015 року з міського бюджету фінансуються ще й заклади вторинного рівня надання медичної допомоги, бюджетом міста передбачено виділення коштів на виконання поточних ремонтів у сумі 2 392,9 тис. грн. Проведено ремонти приміщень, частковий ремонт м’якої покрівлі, заміна внутрішніх систем водопостачання та водовідведення на загальну суму 870,4 тис. грн.
У І півріччі 2015 року профінансовано видатки на виконання міських галузевих програм у сумі 13 044 1 тис. грн. У першу чергу кошти було спрямовано на забезпечення безкоштовними ліками таких пільгових груп населення, як:
-    хворі на цукровий діабет;
-    ветерани війни та особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
-    інвалідам І та ІІ груп унаслідок захворювання нирок та після операції пересадження органів;
-    діти-інваліди;
-    окремі категорії дорослих хворих (на міастенію, бронхіальну астму, муковісцидоз, епілепсію, психічні захворювання).
Також, за рахунок коштів міського бюджету придбано слухові апарати, проведено пільгове безкоштовне зубопротезування, забезпечено безкоштовними молочними сумішами дітей із малозабезпечених сімей та малюків, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, забезпечено дітей туберкуліном.
Однією з основних складових реформування галузі охорони здоров’я міської ради є підготовка та організація роботи лікаря загальної практики-сімейного лікаря. З цією метою у І півріччі 2015 року за бюджетні кошти за фахом «Сімейна медицина» проходять підготовку 28 лікарів та 114 медичних сестер центрів первинної медико-санітарної допомоги.
Фахівцями центрів первинної медико-санітарної допомоги проводиться робота щодо надання медичної допомоги громадянам, які прибули з території східних областей України, АР Крим та м. Севастополя. За весь період АТО оглянуто 15 384 особи, в т.ч. 4 467 дітей, взято на диспансерний облік 2 771 хворий. Амбулаторне лікування отримали 2 574 пацієнти та 228 – проліковано в умовах стаціонарів міста.
З метою поліпшення надання медичної допомоги населенню міста та оптимізації роботи медичних закладів, департаментом охорони здоров’я міської ради проводиться моніторинг показників роботи центрів первинної медико-санітарної допомоги та показників здоров’я населення, розробка пропозицій щодо вдосконалення роботи по кожному центру первинної медико-санітарної допомоги.
За інформацією, наданою управлінням освіти та науки міської ради, освіта міста має стабільні кількісні і якісні показники та позитивні тенденції розвитку. Усі її ланки є самостійними і водночас невід’ємними складовими системи безперервної освіти, які в цілому забезпечують потреби населення міста в отриманні освітніх послуг.
У місті Дніпропетровську з кожним роком збільшується мережа дошкільних навчальних закладів.
Для навчання, виховання та розвитку дітей дошкільного віку у місті в 2015 році функціонують 204 дошкільних навчальних заклади різних форм власності, в тому числі: 176 комунальної форми власності, 4 приватної форми власності та 1 державної форми власності, а також 23 навчально-виховних комплекси (21 комунальної форми власності та 2 приватної форми власності), у складі яких «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад».
Станом на 01.07.2015 за рахунок коштів міського бюджету та бюджетів районних у місті рад додатково відкрито по одній групі у функціонуючих дошкільних навчальних закладах № 207 (Бабушкінський район), № 81 (Самарський район). На базі притулку «Росток» відновлено роботу дошкільного навчального закладу № 201 (Бабушкінський район), в якому функціонує одна група, відкрито дошкільне відділення на базі КЗО НВК       № 72 (Ленінський район) на дві групи.
Станом на 01.07.2015 у дошкільних навчальних закладах міста виховуються 36 405 дитини дошкільного віку, дошкільною освітою охоплено 95 %. Відсоток охоплення дошкільною освітою дітей 5-тирічного віку у  2015 році становить 100 % .
Середня наповнюваність груп по місту складає 23– 28 дітей.
З метою реалізації державної політики щодо забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти, інтеграції їх у суспільство у 55 дошкільних навчальних закладах функціонує 210 спеціалізованих груп для дітей з різними формами захворювання, в яких виховується 3 649 дітей дошкільного віку.
У місті функціонує розвинута мережа загальноосвітніх навчальних закладів, яка представлена 161 закладом.
За результатами комплектування мережі класів загальноосвітніх навчальних закладів на 2014/2015 начальний рік у денних школах міста укомплектовано 3 012 класів з контингентом 83 960 учнів (дані без школи-інтернату № 2), що на 28 класів більше, ніж у минулому навчальному році. Відповідно до попередньої мережі на 2015/2016 навчальний рік контингент учнів планується у кількості 87 937 учнів з середньою наповнюваністю класів по місту 28,3 учні на клас.
У 22 позашкільних навчальних закладах міста 18 578 дітей здобувають позашкільну освіту за 10 напрямами роботи. Найбільш чисельними за попитом є художньо-естетичний, гуманітарний, науково-технічний та фізкультурно-спортивний напрями.
Станом на 01.07.2015 з метою зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів міста, на виконання приписів Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Головного управління Держтехногенбезпеки у Дніпропетровській області, та виконання заходів міських цільових програм проведено ремонтні роботи:
мереж теплопостачання, водопостачання та каналізації у КЗОСЗШ № 61 (Бабушкінський район);
покрівель у КЗОДНЗ№ 269, № 86 (Амур-Нижньодніпровський район), КЗОДНЗ № 207 (Бабушкінський район), КЗОДНЗ № 139 (Самарський район), КЗОСЗШ № 8 (Амур-Нижньодніпровський район), КЗОСЗШ № 89 (Красногвардійський район), КЗОСЗШ № 106, № 59, № 96 (Ленінський район);
– фасаду у КЗОСЗШ № 71 (Жовтневий район).
За інформацією, наданою управлінням культури та мистецтв міської ради, розвиток галузі культури у м. Дніпропетровську відбувається відповідно до основних законів та нормативно-правових актів, указів Президента України та постанов Кабінету Міністрів України, розпорядчих документів Міністерства культури України, обласної державної адміністрації та міської ради в галузі культури.
У 2015 році було продовжено реалізацію Комплексної програми розвитку галузі культури на 2011-2015 роки, прийняття якої дало старт значним позитивним змінам у галузі.
В І півріччі 2015 року було проведено близько 1 200 загальноміських культурно-розважальних, культурно-освітніх заходів, а також низку благодійних заходів на підтримку бійців та постраждалих в АТО.
Місто Дніпропетровськ має гарний мистецький потенціал: працюють різноманітні мистецькі заклади, розвиваються всі види мистецтв (театральне, образотворче, музичне, кінематографічне, дизайн, фотомистецтво і література). Протягом І півріччя 2015 року була збережена існуюча мережа мистецьких закладів і осередків творчих спілок.
У Дніпропетровську для мешканців та гостей міста функціонує 9 театрів, з яких 5 безпосередньо підпорядковані управлінню культури та мистецтв міської ради: КЗК «Дніпропетровський академічний український театр одного актора «Крик», КЗК Дніпропетровський драматичний молодіжний театр «Віримо!», МКЗК – Дніпропетровський міський телевізійний театр, МКЗК  «Дніпропетровський міський театр ляльок «Театр актора і ляльки», КЗК «Дніпропетровський міський театр «КВН ДГУ».
Активну творчу різнопланову діяльність протягом звітного періоду проводив Дніпропетровський Будинок мистецтв. Велика робота здійснена по розвитку народного мистецтва. Серед заходів у цьому напрямку: виставки народного мистецтва, фольклорні свята, семінари та майстер-класи, експрес-виставки та конкурси. Вже три роки у Будинку мистецтв працює об’єднання майстрів народного мистецтва, роботи членів якого є основою тематичних виставок. Будинком мистецтв підготовлені матеріали для атестації Національною спілкою майстрів народного мистецтва  на звання майстра народного мистецтва одинадцяти членів об’єднання Будинку мистецтв  (є підтвердження, що всі майстри отримали цей статус).
Протягом І півріччя 2015 року активну концертну діяльність проводив Вокально-хореографічний ансамбль «Юність Дніпра». Творчим колективом ансамблю створено цікаві різножанрові концертні програми: яскраві національні вокально-хореографічні композиції, молодіжні програми у різних стилях та композиції військової і патріотичної тематики.
У місті Дніпропетровську працюють 22 школи естетичного виховання. Серед них: 17 музичних шкіл, 2 школи мистецтв, 1 класичного танцю та  2 художні школи. Всього в них навчається 7 тис. 557 учнів.
В початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах працює 945 викладачів, з них 841 штатних і 104 – сумісників.
У місті Дніпропетровську працюють 18 закладів культури клубного типу, з них 9 – міської комунальної власності.
У місті функціонує 309 бібліотек, з них – 54 публічні (масові бібліотеки), які обслуговують книгою мешканців міста на різних житлових масивах.
На даний час управлінню культури та мистецтв підпорядковано  6 парків культури та відпочинку: «Центральний парк культури та відпочинку  ім. Т.Г.Шевченка», «Центральний міський дитячий парк Лазаря Глоби», «Парк культури та відпочинку ім. Б.Хмельницького», «Парк культури та відпочинку ім. Воронцова», «Парк культури та відпочинку Придніпровський» та «Етнографічні парки Дніпропетровська».
Основна робота центральних парків міста у І півріччі 2015 року була спрямована на їх розвиток, створення необхідних умов для безпечного проведення вільного часу і культурного, змістовного дозвілля для мешканців та гостей міста.
Станом на 01.01.2015 на території м. Дніпропетровська обліковується понад 200 суб’єктів підприємницької діяльності у галузі туризму.
У І півріччі 2015 року управлінням культури та мистецтв міської ради було проведено заходи, спрямовані на розповсюдження інформації про туристичний потенціал міста та створення позитивного іміджу Дніпропетровська як туристичного центру України.
За інформацією, наданою управлінням у справах молоді та спорту міської ради, основні напрямки роботи управління у 2015 році – реалізація заходів по соціальній адаптації підлітків та молоді, залученню їх до спорту, профілактика негативних явищ серед неповнолітніх, підтримці талановитої молоді, організації змістовного дозвілля підлітків та молоді.
Продовжено роботу щодо підтримки кращих студентів та обдарованої молоді, а саме, іменну стипендію міської ради отримали у 2015 році 50 студентів на загальну суму – 431,472 тис. грн.
Продовжено реалізацію Програми «Молодіжне житлове будівництво у м. Дніпропетровську на 2011-2015 роки». Програма реалізується спільно з Дніпропетровським регіональним управлінням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.
Станом на 01.07.2015 до Українського дитячого центру «Молода гвардія» та Комунального закладу «Дитячий оздоровчий центр соціальної реабілітації санаторного типу «Перлина Придніпров’я» Дніпропетровської обласної ради за кошти державного та обласного бюджетів було направлено 219 дітей м. Дніпропетровська.
Також, за кошти міського бюджету, сплачено проїзд 20 дітей на оздоровлення до МДЦ «Артек Буковель».
Продовжено роботу Комунального закладу «Міський дитячо-молодіжний центр», до складу якого входять 48 клубів школярів за місцем мешкання, об’єднанні у 8 районних філій, де протягом року працюють 140 гуртків та секцій. За І півріччя 2015 року клуби відвідало понад 5 300 дітей і підлітків, з них 520 дітей – з малозабезпечених, багатодітних і неблагополучних родин.

У 2015 році продовжує свою роботу Комунальний заклад «Дніпропетровський міський соціальний гуртожиток» Дніпропетровської міської ради. Всього за звітній період у заклад було заселено 24 особи.
У 2015 році було відкрито Комунальний заклад «Дніпропетровський міський соціальний центр матері та дитини» Дніпропетровської міської ради. Заклад розраховано на проживання 15 матерів з дітьми.
Всього за І півріччя 2015 року управлінням у справах молоді та спорту міської ради проведено більш ніж 500 загальноміських культурно-масових заходів для молоді, дітей та сімей пільгових категорій (у заходах прийняло участь більше 200 тис. осіб).
30-31 травня 2015 року у місті було проведено Чемпіонат України з триатлону. Також, за І півріччя 2015 року проведено більше 180 фізкультурно-оздоровчих та спортивних змагань з різних видів спорту. Для розвитку спорту працюють 31 дитячо-юнацька спортивна школа, в яких займаються більше 15 тис. юних спортсменів. Для забезпечення діяльності мережі спортивних шкіл та клубів у місті працюють 749 тренерів-викладачів з різних видів спорту.
За інформацією, наданою управління-службою у справах дітей міської ради, станом на 01.07.2015 по місту Дніпропетровську на обліку перебуває 1698 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У місті спостерігається позитивна тенденція зменшення загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сімейних формах виховання. Із загальної кількості дітей 1 545 дітей виховуються в сімейних формах виховання, що становить 91 %.
Протягом I півріччя 2015 року по місту залишилися без батьківського піклування 108 дітей та ще 29 дітей залишилися невлаштованими на початок року. Управліннями-службами у справах дітей міської ради вжито заходів по влаштуванню цих дітей в сімейні форми виховання, а саме:
– 73 дитини влаштовано під опіку;
– 20 дітей – у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу;
– 8 дітей усиновлено;
– 2 дитини повернено батькам,
тобто 103 дитини (75,2 %) влаштовані в сімейні форми виховання.
Протягом звітного періоду до державних закладів влаштовано 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які у поточному році залишилися без піклування батьків, що складає 10,2 % від загальної кількості таких дітей.
У місті функціонує 12 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 85 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 82 прийомні сім'ї, в яких виховуються 144 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. За I півріччя 2015 року по місту Дніпропетровську створено 6 прийомних сімей, до яких влаштовано 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ще 5 дітей довлаштовано до діючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.
Пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення. Перевага надається національному усиновленню. Протягом I півріччя 2015 року по місту усиновлено 35 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 32 дитини - громадянами України, 3 дитини - іноземними громадянами.
Протягом I півріччя 2015 року у сімейні форми виховання з державних закладів влаштовано 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Станом на 01.07.2015 залишаються виховуватись у державних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ще  103 дитини, що складає 6,1 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
З метою соціальної адаптації, педагогічної допомоги дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, вимагають особливих умов виховання, у місті функціонує два центри соціально-психологічної реабілітації дітей.
За I півріччя 2015 року у центрах соціально-психологічної реабілітації перебувало 125 дітей, із них влаштовано 68 дітей.
За I півріччя 2015 року управліннями-службами у справах дітей було надано допомогу 21 дитині, які опинилися у складних життєвих обставинах:
– щодо реєстрації народження дитини – 7;
– щодо реєстрації дитини за місцем мешкання – 7;
– щодо отримання паспорту – 1 дитині.
Питання щодо захисту прав та інтересів дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, систематично розглядаються на засіданнях комісій з питань захисту прав дитини, рад профілактики, координаційних рад.
Управлінням – службою у справах дітей міської ради скоординовано роботу по місту щодо своєчасного обліку дітей, які систематично самовільно залишають місце свого проживання та навчання. Постійно оновлюється електронний банк даних дітей даної категорії, здійснюється звірення списків дітей, схильних до бродяжництва, з кримінальною міліцією у справах дітей. Станом на 01.07.2015 в управлінні – службі у справах дітей на обліку перебуває 25 дітей, які схильні до бродяжництва. З дітьми даної категорії постійно проводиться  профілактична робота: відвідують за місцем мешкання, навчання, роботи, надається допомога в отриманні освіти, працевлаштуванні тощо.
Протягом I півріччя 2015 року управліннями – службами у справах дітей міської та районних у місті рад проведено 148 рейдів «Діти вулиці», у яких виявлено 4 дитини. Завдяки скоординованій та систематичній роботі управління – служби у справах дітей та кримінальної міліції у справах дітей кількість бездоглядних дітей по місту значно зменшилась та залишається стабільною.
 
3. Розвиток реального сектора економіки
 
Згідно з інформацією, наданою департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради, за підсумками роботи базових підприємств промисловості міста у І півріччі 2015 року відбулося зниження темпу обсягів промислового виробництва, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 22,5 %, у т.ч.: металургія – на 24 %, машино-будування – на 37,3 %, енергетика – на 25,7 %.
Темпи обсягів виробництва базових підприємств міста у І півріччі  2015 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року по інших галузях промисловості становили:
- легка промисловість - 125,6 %;
- целюлозно-паперова та видавнича діяльність - 121,9 %;
- хімічна та нафтохімічна промисловість - 51,7 %.
За статистичними даними за 6 місяців 2015 року промисловими підприємствами міста реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 38,7 млрд. грн., що становить 26,2 % від загального обсягу реалізації промислової продукції по Дніпропетровській області.
За І квартал 2015 року освоєно (використано) капітальних інвестицій по місту у сумі 0,9 млрд. грн., що становить 25,2 % від загального обсягу освоєних капітальних інвестицій по області.
Згідно з інформацією, наданою департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради, у м. Дніпропетровську підприємствами, установами та організаціями різних форм власності виконуються заходи програм з підвищення енергоефективності та енергозбереження. Так, в цілому по місту за рахунок впровадження таких заходів у І півріччі 2015 року зекономлено 38,1 млн. грн., або близько 10,3 тис. т умовного палива, у т. ч.: 2,9 млн. куб. м природного газу, 18,2 млн. кВт/год. Електроенергії, 6,3 тис. Гкал теплової енергії.
В кінці грудня 2014 року набула чинності Кредитна угода між містом та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (далі – ЄБРР) щодо реалізації першого в Україні пілотного інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності у бюджетних установах та закладах м. Дніпропетровська із впровадженням «енергетичного перфоманс-контракту», який розраховано на 10 років. Джерела фінансування – довгостроковий кредит ЄБРР – 10 млн. євро та грант – 2,5 млн. євро (перша частина). Джерела повернення кредиту– бюджетні кошти, які вивільняються за рахунок зменшення споживання енергоресурсів бюджетними установами та закладами. Визначено основні заходи проекту, об’єкти впровадження та вартість фінансування робіт, які заплановано розпочати у ІІ півріччі 2015 року.
02.06.2015 Мінрегіоном та проектом DemoUkrainaDH, що фінансується за рахунок коштів Північної екологічної фінансової корпорації (далі – НЕФКО), розглянуто та схвалено проектну пропозицію зі встановлення 100 індивідуальних теплових пунктів в системі теплопостачання лівобережної частини м. Дніпропетровська. Вартість проекту 825 тис. євро, у т. ч.: кошти НЕФКО – 400 тис. євро; грант НЕФКО – 300 тис. євро; кошти міського бюджету – 125 тис. євро. Реалізація проекту розпочнеться у серпні-вересні 2015 року.
Разом з ТОВ «РЕК» (м. Житомир) – вітчизняним виробником енергозаощаджуючих світильників, у І кварталі 2015 року реалізовано пілотний проект з енергоефективної модернізації системи освітлення вул. Яворницького. Встановлено 7 нових 100-ватних світлодіодних світильників.
З метою підвищення обізнаності мешканців міста з питання впровадження енергозаощаджуючих технологій:
– створено та функціонує офіційний інформаційний сайт з енергозбереження;
– у будівлі міської ради функціонує постійно діюча виставка енергозаощаджуючих технологій та обладнання. Вхід для мешканців міста – вільний;
– проводиться інформаційно-просвітницька компанія.
11.03.2015 затверджено План дій сталого енергетичного розвитку  м. Дніпропетровська на 2015 – 2025 роки (далі – ПДСЕР), який розроблено за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). ПДСЕР є комплексом стратегічних проектів з питань підвищення енергоефективності всіх сфер і галузей міста, з урахуванням можливих джерел та механізмів фінансування.
З питань побудови системи муніципального енергоменеджменту продовжується робота з міжнародними проектами, такими як американського товариства USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) та німецького товариства GIZ «Енергоефективність у громадах».
Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2015 рік на будівництві та реконструкції об’єктів соціального призначення станом на 01.07.2015 освоєно майже 34 млн. грн. капітальних вкладень (кошти міського бюджету) або 12 % від бюджетних призначень, з них майже 8 млн. грн. – на погашення кредиторської заборгованості, 10 млн. грн. – субвенція обласному бюджету на будівництво першої черги метрополітену (в т.ч. на оплату будівельних, проектних, інших робіт та витрат, виконаних у поточному та минулі роки). За інформацією, наданою головними розпорядниками бюджетних коштів, низький рівень освоєння пов’язано, зокрема, з необхідністю виконання коригування проектно-кошторисної документації та здійснення державних закупівель майже по всіх об’єктах Програми.
За інформацією, наданою департаментом комунального господарства та капітального будівництва міської ради, по поточному ремонту доріг у І півріччі 2015 року виконано робіт на суму 101,0 млн. грн. (загальний обсяг робіт – 290,0 тис. кв. м). Також, у І півріччі 2015 року за рахунок коштів міського бюджету виконано робіт з поточного ремонту електромереж зовнішнього освітлення на суму 3,5 млн. грн. (на 70 об’єктах – переважно приватний сектор), з утримання та ремонту зелених насаджень загального користування на суму 10,1 млн. грн. на площі 111 га (посадка дерев, кущів, улаштування квітників і газонів, оформлення і утримання квіткових ваз, видалення сухостійних, аварійних дерев тощо), з утримання та ремонту мереж зливової каналізації на суму 6,3 млн. грн. (на 43 об’єктах).
За інформацією, наданою управлінням житлового господарства міської ради, станом на 01.07.2015 відповідно до титульних списків капітального ремонту на житловому фонді комунальної власності територіальної громади міста на 2015 рік виконано робіт з капітального ремонту на суму 7,8 млн. грн. у 38 житлових будинках. Станом на 01.07.2015 відповідно до титульних списків поточного ремонту на житловому фонді комунальної власності територіальної громади міста на 2015 рік виконано робіт з поточного ремонту на суму 15,1 млн. грн. у 3 245 житлових будинках.
Станом на 01.07.2015 у м. Дніпропетровську зареєстровано 326 ОСББ.
За даними органів державної статистики протягом січня-червня 2015 року підприємствами міста виконано будівельних робіт власними силами на суму 557,4 млн. грн., що становить 25,1 % від загальнообласного показника.
За січень-червень 2015 року по місту прийнято в експлуатацію  житлові будинки загальною площею 29,4 тис. кв. м (у т.ч. 7,0 тис. кв. м – індивідуальними забудовниками), що порівняно з аналогічним періодом  2014 року менше майже на 31,3 %.
За даними органів державної статистики автомобільним транспортом протягом січня-червня 2015 року (крім міськелектротранспорту та метрополітену) з урахуванням обсягів, виконаних фізичними особами-підприємцями, було перевезено 16,8 млн. осіб, що на 66,5 % менше показника відповідного періоду 2014 року. Пасажирська робота становила  407,7 млн. пас. км, що на 51 % менше, ніж у січні-червні 2014 року.
За інформацією, наданою департаментом транспорту та зв’язку міської ради, пасажирські перевезення у місті виконують метрополітен, 1 трамвайне депо, 2 тролейбусних депо, 22 підприємств автотранспорту різних форм власності.
Щоденний випусктрамваїв на маршрути, які здійснюють перевезення пасажирів в робочі дні, – 198 одиниць. Кількість рухомого складу всього по МКП «Дніпропетровський елетротранспорт»станом на 01.07.2015 становить 385 одиниць, з них тролейбусів – 125 одиниць, трамваїв – 260 одиниць.
У І півріччі 2015 року підприємством придбано один тролейбус.
Станом на 01.07.2015 кількість перевезених пасажирів становить 60,1 млн. чол. (перевезених тролейбусом – 17,1 млн. пас., трамваєм –   43,0 млн. пас.), з них: платних пасажирів – 24,4 млн. пасажирів (перевезених тролейбусом – 6,9 млн. пас. (28 %), трамваєм – 17,5млн. пас (72 %), що на  20 % більше , ніж у січні-червні 2014 року.
У І півріччі 2015 року МКП «Дніпропетровський електротранспорт», зокрема, проведено капітальний ремонт 13 трамвайних вагонів та 9 тролейбусів, капітальний ремонт 2,96 км контактної мережі на окремих дільницях трамвайних маршрутів та 1,6 км трамвайної колії, замінено  6 комплектів стрілочних переводів.
Обладнано посадковий майданчик для зупинки по трамвайному маршруті № 11 на перехресті вул. Робоча – вул. Ньютона.
Комунальним підприємством «Дніпропетровський метрополітен» у І півріччі 2015 року було перевезено 3,9 млн. пасажирів.
Також, протягом І півріччя 2015 року пасажирські перевезення здійснювалися приватними підприємствами некомунальної форми власності на 136 маршрутах загального користування, на яких було задіяно близько 2 033 одиниць автобусів різної місткості (230 одиниць автобусів великої місткості (понад 40 місць), 935 одиниць – загальною місткістю до 40 пасажирів, 868 автобусів – до 23 місць). За 6 місяців 2015 року підприємствами придбано 68 автобусів різної місткості.
З метою доступності інвалідів з ураженнями опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення на 74 автобусних маршрутах працюють 137 одиниць транспорту, пристосованого для перевезення даної категорії пасажирів, у тому числі: 70 одиниць з низькою підлогою, 41 – обладнаних пандусами та 26 – підйомними пристроями.
За інформацією, наданою департаментом транспорту та зв’язку міської ради, галузь зв’язку міста Дніпропетровська представлена приватними операторами телекомунікацій.
У місті функціонують близько 10 великих провайдерів телекомунікації, які забезпечують 189,5 тис. абонентів послугою стаціонарного Інтернету.
Компанії кабельного телебачення надають послугу для 146,6 тис. абонентів (з них аналогове телебачення – 87 тис. абонентів).
До послуги місцевого телефонного зв’язку підключено 352 тис. абонентів. Послугу мобільного зв’язку у стандарті GSM надають 3 оператори стільникового зв’язку (ПрАТ «Київстар», ПрАТ «МТС Україна», ТОВ «Астеліт»), мобільного та Інтернету у стандарті 3G – «ТриМОБ», мобільного, телефонного фіксованого та Інтернету у стандарті CDMА –  ПрАТ «Телесистеми України», ТОВ «Інтертелеком».
У місті діє Центр екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером «112», за який відповідає Державна служба України з надзвичайних ситуацій (реалізований на базі операторів мобільного зв’язку стандарту GSM).
ПАТ «Укртелеком» продовжує надавати соціальні послуги для 18,6 тис. абонентів провідного радіомовлення та підтримує працездатність 260 одиниць таксофонів, які підтримують функцію безоплатного екстреного дзвінку до служб 101, 102, 103.
        
4. Охорона навколишнього природнього середовища
 
У рамках реалізації Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища м. Дніпропетровська на 2011-2015 рр. та згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2015 рік станом на 01.07.2015 освоєно 12,1 млн. грн. (кошти міського бюджету) на виконання природоохоронних заходів, у тому числі на погашення заборгованості за минулі роки – 3,3 млн. грн.
З метою покращення екологічної ситуації у місті за рахунок коштів міського бюджету виконувались роботи щодо реконструкції каналізаційних очисних споруд, проведення заходів, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів, заходи з ліквідації підтоплення тощо.
За інформацією, наданою управлінням охорони навколишнього природного середовища міської ради, з метою зменшення негативного впливу та техногенного навантаження на стан атмосферного повітря м. Дніпропетровська, згідно з чинним законодавством розроблено та затверджено рішенням Дніпропетровської міської ради від 06.08.2008 № 12/35 Програму щодо зменшення забруднення атмосферного повітря основними підприємствами-забруднювачами м. Дніпропетровська на 2008-2015 роки, до якої увійшло 8 основних підприємств-забруднювачів міста. (ВП Придніпровська ТЕС ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ПАТ «Інтерпайп НТЗ», ПАТ «ЄВРАЗ – Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського», ПрАТ «Інтер Мікро Дельта Інк» («Дніпрошина»), ПРАТ «ІСТА-Центр», ПАТ «СК «Укррічфлот», ТОВ «Укрсплав», ПрАТ НПО «ДНІПРОПРЕС» (ПАТ «Завод «Дніпропрес»). В результаті виконаних заходів Програми викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря вже скоротилися на 16,7 тис. т. Фінансування заходів здійснювалося за рахунок власних коштів підприємств.
 
5. Регуляторна політика та розвиток підприємництва
 
За інформацією, наданою департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради, станом на 01.07.2015:
– всього у місті Дніпропетровську зареєстровано та працює понад 109 тис. суб’єктів господарювання, з яких майже 52 тис. – юридичних осіб та понад 57 тис. фізичних осіб – підприємців. З початку року кількість підприємців збільшилась на 2,5 %;
– кількість малих і середніх підприємств в розрахунку на 10 тисяч осіб наявного населення у місті становить понад 140 одиниць, що перевищує загальнообласний показник;
– у сфері підприємництва зайнято понад 200 тисяч мешканців міста;
– за І півріччя 2015 року до бюджету міста вже надійшло 190,7млн. грн. надходжень, що на 28,4 %більше, ніж за відповідний період 2014 року.
З метою удосконалення системи взаємодії між владою та бізнесом і запровадження нових сучасних форм інформаційної підтримки підприємництва у 2013 році департаментом було розпочато реалізацію першого в Україні пілотного проекту «Електронний Бізнес-центр» www.bc.dniprorada.gov.ua, який у 2014 році став переможцем Конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування в Україні» в номінації «Влада та бізнес: сприяння, партнерство». Кількість відвідувачів сайту постійно зростає і вже становить близько 110 тис. осіб.
З метою впровадження у місті ефективної моделі взаємодії органів влади та бізнесу, прозорої та відповідальної діяльності місцевої влади, спрямованої на забезпечення сприятливих умов для розвитку підприємництва та залучення інвестицій в економіку міста, у цьому році департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради ініційовано створення Інтернет-ресурсу з on-line навчання підприємців «Лабораторія підприємництва».
За взаємодії з громадськістю департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради розпочато роботу з реалізації нових проектів:
– модульного освітнього курсу з отримання базових знань для відкриття власного бізнесу;
– створення Бізнес-центру «Експоцентр «Дніпро»;
– конкурсу з перукарського мистецтва, декоративної косметики, нігтьового дизайну та пошиття одягу «Дніпровська зіронька» серед учнів шкіл та профтехучилищ;
– міського конкурсу «Енергонезалежний будинок майбутнього» серед студентів та молодих архітекторів міста;
– конкурсу «Кращі туристичні маршрути міста» серед громадськості, туристичних агентств та студентства;
– конкурсу «Сучасні інноваційні розробки та проекти» серед науковців, студентів та підприємців міста.
Протягом І півріччя 2015 року проведено 5 засідань координаційної ради, у тому числі виїзних на провідних виробничих підприємствах міста, таких як ПАТ «Дніпрометиз», ПАТ «Дніпропетровський агрегатний завод», де обговорювались актуальні питання налагодження партнерства між владою, великим, середнім і малим підприємництвом, проводились короткі презентації товарів та послуг місцевих підприємств.
В рамках розвитку конструктивної взаємодії влади, науки, бізнесу та громадськості, втілення новітніх інноваційних розробок та технологій, а також реалізації спільних соціальних проектів проведено 6 круглих столів в Національному гірничому університеті, Національному університеті ім. Олеся Гончара, Дніпропетровській регіональній асоціації технологічного бізнесу, КДЦ «Менора» тощо.
На початку поточного року за ініціативи громадськості проведено конференцію «Соціальне партнерство – майбутнє України», учасниками якої стали понад 400 осіб. За результатами проведення конференції підписано Суспільний договір про взаємодію та співпрацю між Дніпропетровською міською радою, громадськими організаціями, представниками бізнесу та науки.
З метою покращення інформування підприємців щодо існуючих можливостей отримання кредитів і грантів від міжнародних фінансових установ та фондів, у травні місяці цього року проведено круглий стіл, на якому досвідчені фахівці та експерти даної сфери діяльності розповіли про свій досвід роботи з цього напрямку і надали учасникам ряд практичних рекомендацій.
Значна увага приділяється питанням дерегуляції бізнесу, впровадженню на місцевому рівні принципів державної регуляторної політики під час прийняття власних рішень, забезпеченню відкритості та прозорості під час розгляду проектів регуляторних актів, залученню громадськості до їх обговорення.
Департаментом промисловості, підприємництва та інвестицій міської ради протягом І півріччя 2015 року здійснювалась координація роботи стосовно планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів та сприяння забезпеченню виконання розробниками процедур, передбачених чинним законодавством.
З метою забезпечення публічного обговорення та врахування думки громадськості під час підготовки проектів регуляторних актів у І півріччі 2015 року проведено 3 розширених засідання експертної групи з питань забезпечення виконання принципів державної регуляторної політики у місті Дніпропетровську, які проходили за участю розробників проектів регуляторних актів, а також членів координаційної ради з питань розвитку підприємництва міста та представників громадськості.  
На офіційному сайті www.bc.dniprorada.gov.ua у розділі «Регуляторна політика» розміщено План діяльності, Реєстр чинних регуляторних актів, проекти регуляторних актів, щодо яких проводяться обговорення, аналізи регуляторного впливу, відстеження результативності тощо.
З метою системного впровадження регуляторної діяльності сформовано та постійно оновлюється Реєстр чинних регуляторних актів, до якого на цей час входить 34 рішення міської ради та її виконкому, з урахуванням змін та доповнень.
Започатковано зворотний зв'язок з громадськістю, для чого на сайті створено розділи «Електронні запитання на гарячу лінію» та «Он-лайн анкетування».
11 червня 2015 року відбулось розширене засідання координаційної ради з питань розвитку підприємництва під головуванням в. о. міського голови Булавки Г. І., в ході якого учасниками засідання (керівниками підприємств малого і середнього бізнесу, громадських організацій, науковців) було надано ряд конструктивних пропозицій, спрямованих на створення сприятливих умов для подальшого розвитку підприємництва у місті, визначено першочергові завдання з підтримки та розвитку підприємництва у місті.
За інформацією, наданою управлінням адміністративних послуг та дозвільних процедур міської ради, на виконання Закону України «Про адміністративні послуги» та з метою поліпшення якості надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання та мешканцям міста з 25.09.2013 почав свою роботу Центр надання адміністративних послуг Дніпропетровської міської ради, до складу якого включено Центр дозвільних процедур «Єдине вікно» Дніпропетровської міської ради, який працює з 30.06.2011.
Враховуючи географічні особливості та існуючу транспортну інфраструктуру міста, Центр надання адміністративних послуг Дніпропетровської міської ради (далі – Центр) працює в 2-х приміщеннях: просп. Карла Маркса, 75, 1-й поверх, кімн. 105 («Правобережний») та просп. Газети "Правда", 42, 5-й поверх, кімн. 4 ("Лівобережний").
В Центрі громадяни і суб’єкти господарювання мають можливість у зручний спосіб в одному приміщенні отримати необхідну їм адміністративну послугу або документ дозвільного характеру.
Серед переваг роботи Центру – орієнтований на громадян режим роботи, 54 прийомні години на тиждень, без перерв на обід; некабінетна система обслуговування, що сприяє прозорості роботи; максимальне інформаційне забезпечення: на рецепції – допомога першого контакту, інформаційні картки на кожну адміністративну послугу, стенди зі зразками оформлення заяв, наявність інформаційного та інтерактивного веб-порталу в мережі Internet (e-services.dp.gov.ua), смс-інформування про стан розгляду документів тощо.
Станом на 01.07.2015 учасниками Центру є:
– виконавчі органи Дніпропетровської міської ради;
– департаменти та управління Дніпропетровської обласної державної адміністрації;
– територіальні (місцеві) органи центральних органів виконавчої влади;
– адміністратори та державні адміністратори управління адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради;
– державні реєстратори  відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та державні реєстратори відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції у Дніпропетровській області.
Загальна кількість адміністративних послуг, що надається через Центр, збільшена у порівнянні з 2014 роком з 105 до 128. Із них 16 (13 %) адміністративних послуг надаються виконавчими органами Дніпро-петровської міської ради, 26 (20 %) - департаментами та управліннями Дніпропетровської обласної державної адміністрації та 86 (67 %) - територіальними органами центральних органів виконавчої влади.
Протягом І півріччя 2015 року Центр відвідало 39 148 суб’єктів звернень. Зареєстровано 16 574 адміністративних справ. Видано 15 416 результатів надання адміністративних послуг. Надано 7 158 фахових консультацій щодо порядку отримання адміністративних послуг.
Найбільш запитувані послуги у сфері земельних відносин. Майже 30 % громадян звернулися саме з цього питання до Центру (зареєстровано 4 975 заяв). Переважно громадяни замовляли відомості з Державного земельного кадастру та витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а також реєстрували земельні ділянки в Державному земельному кадастрі. Треба зазначити, що ці послуги почали надавати через Центр з 1 січня 2015 року.
Другими за популярністю стали дозволи ДАІ, якими скористалося 17,3 % відвідувачів Центру (зареєстровано 2 875 заяв). Це дозволи на перевезення великогабаритних вантажів та узгодження маршрутів перевезення небезпечного вантажу.
17,2 % – отримали послуги з будівництва (зареєстровано 2 853 заяв). Переважно громадяни та суб’єкти господарювання подавали на реєстрацію декларації про початок виконання підготовчих і будівельних робіт та про готовність об’єкта до експлуатації. Треба зазначити, що починаючи з червня  поточного року громадяни мають можливість подавати документи для реєстрації в Департаменті ДАБІ у Дніпропетровській області декларації про готовність об`єкта до експлуатації, збудованого без дозволу на виконання будівельних робіт у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року. Фахові консультації надаються представниками ДАБІ щоденно в приміщенні Центру «Правобережний».
Також, суб’єкти господарювання через Центр переважно отримували документи санітарно-епідеміологічної служби (1 914 заяв, що складає 11,5 % від загальної кількості зареєстрованих заяв на отримання адміністративних послуг), екологічного спрямування (849 заяв (5,1 %) та дозволи на розміщення реклами (905 заяв (5,4 %).
З метою обліку адміністративних послуг та забезпечення відкритого і безоплатного доступу до інформації про всі послуги, які надаються через Центр, сформовано та ведеться електронний Реєстр адміністративних послуг, який інтегровано до інформаційного веб-порталу «Регіональний офіс електронних адміністративних послуг Дніпропетровської області» (e-services.dp.gov.ua).
Починаючи з 25 червня 2015 року суб’єкти господарювання можуть замовити в режимі он-лайн через веб-портал послугу – реєстрацію «Декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єктів господарювання вимогам законодавства». Нову систему запроваджено спільно з Головним управлінням Держсанепідслужби у Дніпропетровській області. (Дніпропетровськ – перше місто в України, яке запровадило можливість замовлення цієї послуги в он-лайн режимі).
Мешканцям міста в он-лайн режимі доступні всі інформаційні картки, перелік документів, порядок отримання, терміни, графік прийому та інша необхідна інформація. Про хід розгляду справи суб’єкт звернення інформується через «особистий кабінет» та SMS-повідомлення. Організовано попередній запис суб’єктів звернення на прийом до адміністратора на визначену дату та час шляхом особистого звернення до Центру або електронної реєстрації на веб-сайті через «особистий кабінет».
Центр використовує систему менеджменту якості з питань надання послуг щодо організації та контролю надання адміністративних послуг і документів дозвільного характеру (ISO 9001:2008), про що свідчить отриманий у 2013 році сертифікат європейського сертифікаційного органу корпорації TÜV SÜD UKRAINE (Німеччина).
 
6. Розвиток сфери обігу споживчих товарів і послуг
 
За даними головного управління статистики у Дніпропетровській області фактичний обсяг роздрібного товарообороту підприємств (юридичних осіб) міста у І кварталі 2015 року становив 5,3 млрд. грн., що на  23,7 % менше, ніж за І квартал 2014 року.
За інформацією, наданою департаментом споживчого ринку та сфери послуг міської ради, станом на 01.07.2015 у місті зареєстровано 13 577 об’єкті в торгівлі, у т.ч.: магазинів – 4 239, підприємств ресторанного господарства загальнодоступної мережі – 1 362.
У місті працюють 105 супермаркетів (у т.ч. 5 гіпермаркетів),  72 торговельних центри (універмаги) та 85 спеціалізованих продовольчих і      1 960 спеціалізованих непродовольчих магазинів.
У І півріччі 2015 року у місті відкрито 7 магазинів (з них: продовольчих – 2, в т.ч. магазини «АТБ», непродовольчих – 5, в т.ч. магазин «ПроСтор») та розпочали роботу 9 підприємств ресторанного господарства на 384 посадкових місць, в т.ч.: кафе «Лофт Гастропаб Пассаж» в ТК «Пассаж», кафе-Бістро «Візіт-ланч» (просп. Гагаріна, 105-к), кафе «Арт-кафе «Оджах» в ТЦ «Нагорний ринок».
Місто Дніпропетровськ посідає І місто серед обласних центрів по забезпеченості населення торговельними площами магазинів. На  1 000 мешканців міста припадає 840 кв. м торговельної площі, у т.ч. торговельних площ продовольчих магазинів – 276,8 кв. м, непродовольчих магазинів – 563,2 кв. м.
За даними органів державної статистики за І квартал 2015 року обсяг послуг, реалізованих споживачам підприємствами сфери послуг, по місту становив 4 265,6 млн. грн., у т.ч. населенню – 1 469,7 млн. грн. (частка послуг, реалізованих населенню, у загальному обсязі – 34,5 %).
Станом на 01.07.2015 у сфері надання послуг м. Дніпропетровська працює 2 380 об'єктів, у т.ч. 460 підприємств та 1 920 приватних підприємців. За спеціалізацією, це СТО – 716 од., перукарні – 586 од., майстерні з ремонту складної електропобутової техніки та  телерадіоапаратури, ремонту взуття,  виготовленню металовиробів, меблів – 504 од., приймальні пункти з прання білизни та хімічного чищення одягу – 42 од., швейні ательє – 118 од., сауни – 75 од., оздоровчі та фітнес-центри – 71 од., 71 готель та інші.
У І півріччі 2015 року мережа підприємств побутового обслуговування збільшилася на 97 об'єктів сфери послуг, створено 236 нових робочих місць. Найбільша складова структури по мережі відкритих об’єктів припадає на перукарні, СТО, міні-хімчистки та дитячі атракціони (60 од.). Значна доля відкритих у поточному році об’єктів сфери послуг (88,5 %) приходиться на малоформатні підприємства, які розміщені в житлових масивах.
Не зважаючи на те, що споживчий ринок послуг в основному сформовано, сьогодні об'єкти відкриваються в спальних мікрорайонах, максимально приближені до місць проживання та трудової діяльності громадян, або в центральній частині міста з високим рівнем цінової політики, як приклад – у торгових центрах: «Міст-Сіті», «Гранд-Плаза», «Материк» та інші.
Станом на 01.07.2015 у місті функціонують 65 ринкових об’єктів: 1 торговельний центр; 5 торговельно-сервісних комплексів; 9 торговельних комплексів, як ринкових об’єктів; 26 ринків; 24 торговельних майданчиків. За спеціалізацією ринкові об’єкти поділяються на: 5 продовольчих; 38 продовольчо-речових; 22 непродовольчих.
Загальна кількість обладнаних торговельних місць на ринкових об’єктах м. Дніпропетровська становить 15 343, з яких: 6 320 для реалізації продовольчої групи товарів; 9 023 для реалізації непродовольчої групи товарів.
На 34 ринкових об’єктах міста обладнано 495 торговельних місць для пільгових категорій громадян.
Рішенням виконкому міської ради від 26.03.2015 № 197 організовано об’єкт з надання ринкових послуг «Ринок Видний».
Проводиться робота у напрямку створення сучасних торговельних місць на ринкових об’єктах «Центральний», «Базар», «Образцовий», «Калина Красна», «Індустріальний», «12 квартал», «Кодак», «Петровський», «Трофімовський», «Калинівський», «Янтарний», «Верхньоамурський». Зразками благоустрою є об’єкти підприємства «Веснянка», «Мандриківський», «12 квартал», «Базар».
На будівництво, реконструкцію, переобладнання торговельних місць і благоустрій ринкових об'єктів міста протягом I півріччя 2015 року операторами витрачено власних коштів на суму більше 1,7 млн. грн.
Вирішено питання безоплатного виділення на постійній основі  місць для організації торгівлі сільськогосподарською продукцією безпосередньо товаровиробниками та обладнання їх відповідними табличками. Такі місця обладнано на ринкових об’єктах: «Центральний», «12 квартал», «Петровський», «Тополя», «Мандриківський», «Північний», «Янтарний», «Калинівський», «Березинський», «Фрунзенський», «Трофімовський», «Західний», ярмарок «Передовий».
Організовано майданчик для проведення оптово-роздрібних ярмарків з реалізації сільськогосподарської продукції на Донецькому шосе (ярмарок «Передовий»).
На ринкових об’єктах «Тополя» по вул. Панікахи, 11, «Сокіл» бульв. Слави 28Б, «Трофімовський» по вул. Братів Трофімових, 40Н, «Мандриківський» по бульв. Слави, 2Б та ярмаркових майданчиках «Передовий» по Донецькому шосе підготовлено торговельні місця для надання учасникам ярмарків з реалізації сільськогосподарської продукції та продукції місцевих товаровиробників в режимі ярмарків вихідного дня. На цих об’єктах учасникам ярмарків місця надаються безкоштовно.
Проведено 8 ярмарків на 8 ярмарко/днів за участю господарств із сільських районів області та підприємств-виробників харчових продуктів:
– 17-18.01.2015 – продовольчий ярмарок по вул. Дмитра Донського, 2А;
– 13-14.02.2015 – ярмарок ласощів на ТЦ «Нагорний ринок» по вул. Дмитра Донського, 2А з нагоди святкування Дня закоханих;
– 20-22.02.2015 – по Донецькому шосе, 122К – з нагоди святкування Масляної;
– 10-11.04.2015 – святковий Великодній ярмарок на ринкових об’єктах: ТЦ «Нагорний ринок» по вул. Дмитра Донського, 2А; «Ринок Видний» по Донецькому шосе, 122К;
– 10-11.04.2015 – в режимі ярмарків вихідного дня надаватись торговельні місця виробникам сільськогосподарської продукції на ринкових об’єктах: «Передовий», Донецьке шосе (між вул. Вишнева та вул. Таганрозька); «Тополя», вул. Панікахи,11; «Трофімовський», вул. Братів Трофімових, 40Н.
 
7. Зовнішньоекономічна діяльність
 
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області обсяг внесених з початку інвестування в економіку міста прямих іноземних інвестицій станом на 01.07.2015 становив 1 730,7 млн. дол. США, що на 9,8 % менше обсягів інвестицій на початок 2015 року.
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області, що підготовлені на основі інформації Державної митної служби України, за січень-червень 2015 року обсяг експортутоварів підприємств міста становив 683,6 млн. дол. США, імпорту – 699,8 млн. дол. США.
Основу товарної структури експорту міста Дніпропетровська складали чорні метали та вироби з них (49,4 % загального обсягу). До країн Європейського Союзу було спрямовано 43,2 % експорту вказаної групи товарів.
У товарній структурі імпортних надходжень основними були: фармацевтична продукція (17 % загального обсягу імпорту), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (16,3 %), палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки (15,6 %).
За інформацією, наданою управлінням міжнародних зав’язків міської ради, в умовах всесвітньої глобалізації економічних та політичних процесів встановлення побратимських та партнерських відносин між містами є однією з ефективних форм розвитку міжнародних контактів. Станом на 13.07.2015 містом Дніпропетровськ в рамках розвитку міжнародних та зовнішньоекономічних зав’язків встановлено побратимські (партнерські) відносини з 16 містами країн світу.
За 6 місяців 2015 року Дніпропетровську міську раду відвідали  13 делегацій дипломатичного корпусу, 11 іноземних делегацій, 4 делегації представників ОБСЄ та 3 делегації представників ЄБРР.
Було підготовлено 3 візити за кордон:
– до м. Варшава (Республіка Польща) представника міської ради для участі у ІІ міжнародному форумі «День Українського Бізнесу» з метою презентації міста Дніпропетровська, поточного стану міжнародних проектів та програм у місті і переваг інвестування у Дніпропетровськ;
– до м. Люблін (Республіка Польща) делегації міської ради в рамках реалізації спільного проекту «Український самоврядно-громадський стандарт»;
– до м. Щецин (Республіка Польща) делегації міської ради в рамках реалізації спільного проекту «Соціальний вимір нової економіки міста Дніпропетровськ».
У Дніпропетровську з 30.03.15 по 02.04.15 проходили Дні Франції, Німеччини та Швейцарії. В рамках Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Музика без кордонів» у Дніпропетровській консерваторії  ім. М. Глінки протягом 4 днів відбулося 5 концертів за участю зірок світової величини. Фестиваль 11-та «Французька весна» розпочався 4-го квітня 2015 року разом з концертом джазового колективу Benjamin Faugloire Project в Дніпропетровській філармонії і тривав до 12 квітня 2015 року.
Протягом травня 2015 року у місті Дніпропетровську проходили заходи в рамках святкування Дня Європи. Програма святкування Дня Європи 2015 включала в себе:
– тематичні виховні години, диспути, уроки-подорожі, конференції, засідання круглих столів за участю батьківської громадськості, активу піклувальних рад, конкурси, спортивно-масові розважальні заходи;
– панельна дискусія на тему «Чим Україна може надихнути Європу? Чим Україна може збагатити Європу?» за участю пана Яна Томбінські – Посла, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні;
– «Ярмарок проектів» за участю пана Яна Томбінські – Посла, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні.
 
8. Управління об’єктами комунальної власності, приватизація комунальної власності та земельні відносини
 
Головною метою та пріоритетними напрямками щодо управління об’єктами комунальною власністю єоблік та аналіз використання об'єктів комунальної власності територіальної громади міста, залучення приватних інвесторів до спільного використання об'єктів комунальної власності з метою відновлення їх технічного стану, прийняття управлінських рішень з метою підвищення ефективності використання.
За інформацією, наданою департаментом корпоративних прав та правового забезпечення міської ради, у І півріччі 2015 року внесено на розгляд міської ради та виконавчого комітету міської ради:
–– проект рішення міської ради «Про проведення інвестиційного конкурсу щодо реконструкції аварійного будинку № 9 на ж/м Тополя-1», що було прийнято 22.07.2015 (з метою залучення інвестицій для реконструкції аварійного житлового будинку та проведення відповідного інвестиційного конкурсу);
– проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про проведення  інвентаризації об'єктів права комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровська» (для проведення повної інвентаризації об’єктів права комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровська з метою актуалізації інформації, що міститься у Реєстрі об’єктів права комунальної власності територіальної громади міста Дніпропетровська.
Також, протягом І півріччя 2015 року здійснено наступні дії:
– оформлення перепланування приміщень, що можуть бути приватизовані;
– орендарям об'єктів комунального нерухомого майна пропонується приватизація шляхом викупу за умов здійснення ними, з дозволу власника, невід'ємних поліпшень орендованого майна за власні кошти (надано  4 дозволи);
– організовано у підпорядкованому комунальному підприємстві  оформлення технічної документації на об’єкти нерухомого майна та свідоцтв на право власності.
Результати, які очікуються від  здійснення зазначених дій:
– скорочення терміну приватизації;
– підвищення ринкової вартості об'єктів комунального нерухомого майна як для приватизації, так і для  передачі їх в оренду;
– збільшення надходжень до бюджету міста від приватизації та оренди нерухомого комунального майна.
Для забезпечення реалізації повноважень Дніпропетровської міської ради у галузі земельних відносин відповідно до Земельного кодексу України, зметою запровадження механізму продажу та надання в користування земельних ділянок на конкурентних засадах, забезпечення ефективного використання міського земельного фонду у ринкових умовах, залучення коштів до міського бюджету протягом І півріччя 2015 року проводилась підготовка документації для організації продажу права на оренду земельних ділянок.
 
9. Техногенна безпека
 
За інформацією, наданою департаментом взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної та оборонної роботи і з питань надзвичайних ситуацій міської ради, протягом І півріччя 2015 року забезпечено своєчасне реагування на надзвичайні ситуації та події шляхом координації дій міських підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, комунальних підприємств міста, військових частин та департаменту взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної та оборонної роботи і з питань надзвичайних ситуацій міської ради.
Продовжено роботу на об’єктах підвищеної небезпеки та потенційно-небезпечних об’єктах щодо встановлення систем раннього виявлення небезпечних хімічних речовин. На хімічно-небезпечних об’єктах міста мінімізовані обсяги зберігання небезпечних хімічних речовин. Організовано додаткову охорону таких об’єктів.
Станом на 01.07.2015 у місті розроблено проект автоматизованого робочого міста оперативного чергового міського пункту управління та оповіщення. Планується до 01.10.2015 ввести його в експлуатацію.
З 2015 року продовжено інвентаризацію захисних споруд цивільного захисту на території міста, а також приведення у готовність до використання захисних споруд та найпростіших укриттів із залученням мешканців та волонтерів.
На комунальних підприємствах створено та зберігається матеріальний резерв міста, у бюджеті міста щорічно створюється резервний фонд.
Організовано постійне інформування населення про можливі надзвичайні ситуації шляхом проведення брифінгів, прес-конференцій, розміщення інформаційних матеріалів на сайтах районних у місті рад та у мережі консультаційних пунктів цивільного захисту, створених при житлово-експлуатаційних підприємствах міста.
 
 
 
Директор фінансово-економічного
департаменту Дніпропетровської
міської ради                                                                               І. П. Дробітько