Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста на 2016 рік

 
1. Розвиток реального сектора економіки
 
За статистичними даними за 2016 рік промисловими підприємствами міста реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 99,2 млрд. грн., що становить 30,6 % від загального обсягу реалізації промислової продукції по Дніпропетровській області.
За січень-грудень 2016 року освоєно (використано) капітальних інвестицій по місту у сумі 10,3 млрд. грн., що становить 33,5 % від загального обсягу освоєних капітальних інвестицій по області.
Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2016 рік на будівництві та реконструкції об'єктів соціального призначення станом на 01.01.2017 освоєно всього 785,0 млн. грн. або 86,4 % від планових бюджетних призначень (у тому числі 273,0 млн. грн. за рахунок коштів міського бюджету (з них 25 млн. грн. – субвенції обласному бюджету на будівництво дитячого сад-ясла на 220 місць на ж/м Лівобережний-3)).
У 2016 році завершено роботи та готуються документи для передачі в експлуатацію, по об’єктах:
-         «Реконструкція внутрішньоквартальних доріг з відведенням поверхневого стоку в районі вул. Комунарівської, 16» (0,4 км);
-         «Захист території від підтоплення та затоплення в районі вул. Повстанської, м. Дніпропетровськ» (347 пог. м);
-         «Захист території від підтоплення та затоплення в районі вул. Відродження, м. Дніпропетровськ, (будівництво)» (1902 пог. м);
-         «Реконструкція насосної станції поверхневого водовідведення та напірного колектору в районі ставка по вул. Власенка, м. Дніпропетровськ» (661,5 пог. м);
-         «Будівництво бювету на просп. Миру у м. Дніпропетровську» (5 м³/доба).
По зазначених об’єктахготуються документи для передачі об’єктів в експлуатацію.
Також завершено роботи по капітальному ремонту підземного пішохідного переходу через просп. Слобожанський в районі вул. Калинової, в частині відновлення входу № 3 та влаштування прохідного комунікаційного колектору загальною вартістю 2,4 млн. грн. та капітальному ремонту електромереж зовнішнього освітлення смт. Таромське (І черга) на суму 1,1 млн. грн. (14 вулиць).
За інформацією, наданою департаментом благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, по капітальному ремонту доріг станом на 01.01.2017 виконано робіт на загальну суму 44,4 млн. грн. (10,604 тис. кв. м) по об'єктах:
- «Капітальний ремонт проїзної частини вул. Ульянова від вул. Юрія Савченка до просп. Кірова в м. Дніпропетровську»;
- «Капітальний ремонт вул. Автодорівської від вул. Грибоєдова до буд. № 73 по вул. Робочій у м. Дніпропетровську»;
- «Капітальний ремонт внутрішньоквартального проїзду вздовж будинків № №  75, 71 по вул. Робочій у м. Дніпропетровську».
На поточний ремонт доріг м. Дніпро у 2016 році за рахунок коштів міського бюджету у сумі 293,3 млн. грн. відремонтовано 812,9 тис. кв. м (в минулому році було відремонтовано 490 тис. кв. м). Роботи виконувались на головних магістралях міста та внутрішньоквартальних проїздах.
Поточний (середній) ремонт виконано роботи на вул. Набережній Заводській (проїзд вздовж ж/м Червоний камінь), вул. Шмідта, вул. Юрія Савченка, вул. Уральській, просп. Богдана Хмельницького, вул. Панікахи,          вул. Калиновій, вул. Марії Лисиченко, вул. Берензинській (до Донецького шосе), вул. Любарського, вул. Молодогвардійській, вул. Чичеріна, вул. Холмо-горській, вул. Гаванській, вул. Генерала Пушкіна, вул. Передовій (від вул. Вітчизняної до Донецького шосе), вул. Амбулаторній, вул. Маршала Малиновського, вул. Червоногірській, вул. Давидова, тощо.
Ямковий ремонт виконано майже на 250 об’єктах.
По утриманню вулиць до цього часу виконуються роботи по очищенню піску під бордюрами, механізованому підмітанню, прибиранню випадкового сміття. У весняно-літній період працювали 189 одиниць спеціалізованої техніки, в тому числі: прибиральної та поливальної – 46 од., самоскидів – 60 од., навантажувачів – 40 од., інша техніка – 43 од.
До зимового періоду підготовлено 132 одиниці спеціалізованої техніки, в тому числі: посипальної – 47 од., снігоочисної – 53 од., навантажувальної –       32 од. та заготовлено посипальних матеріалів в кількості 33,2 тис. тон.
Виконано роботи з поточного ремонту мереж зовнішнього освітлення на 239 вулицях міста, зокрема, по вул. Тайгова, вул. Арктична, вул. Ново-черкаська, вул. Прорізна, вул. Лужникова, вул. Фесенко, вул. Байкова, вул. Пе-реяславська, вул. Нахімова, вул. Профспілкова, вул. Аптекарська балка, вул. Юності, вул. Новоставкова, вул. Роз'їздна, вул. Водоп'янова, вул. Со-нячногірська, вул. Малахова, вул. Соснова, вул. Василя Макухи (Красно-партизанська), вул. Косогірна, вул. Віддалена, вул. Дрогобицька, вул. Квітко-вий, вул. Гайдамацька, вул. Уральська, вул. Чухновского, вул. Дивізвійна, вул. Новгород-Сіверська (Сафонова), вул. Березанівська (Моріса Тореза), вул. Андрія Сахарова (Петровського), вул. Мандриківська та інші.
На ремонт мереж зливової каналізації використано кошти міського бюджету у сумі 41,8 млн. грн. Очищення мереж проводилось по основним транспортним магістралям по місту, а також по таким житловим масивам міста, як Червоний Камінь, Покровський, Парус, Тополя-1, Перемога 1-5, Сокіл, Лівобережний-1,2,3, Сонячний, 12 квартал та ін.
Відремонтовано мережі зливової каналізації на проїзді Олександра Гальченка, по вул. Маршала Малиновського (від Мерефо-Херсонського мосту до Усть-Самарського мосту), розв’язки Усть-Самарського мосту, по вул. Га-ванська, по вул. Нестерова та Камчатська.
Відремонтовано колектори зливових мереж по вул. Юрія Кондратюка, 5; вул. Коробова, 16, 20, 24; ж/м Червоний Камінь, 4 (нижня дорога), колектори по вул. Ливарна та Володимира Антоновича в районі будинків 64-68, пр. Героїв, 40; вул. Набережна Заводська, 40; бульв. Слави, вул. Маршала Малиновського, 18.
За інформацією, наданою департаментом житлового господарства Дніпровської міської ради, у 2016 році згідно титульних списків капітального ремонту житлового фонду комунальної власності територіальної громади міста виконано ремонті роботи на 456 житлових будинків на суму 170,3 млн. грн. (виконано ремонт покрівель 268 будинків, ліфтів – 165 шт, ремонт сантехсистем – 16 систем, ремонт електромереж – 159 систем, ремонтно-будівельні роботи – 8 будинків).
Згідно титульних списків поточного ремонту житлового фонду комунальної власності територіальної громади міста у 2016 році було виконано ремонт 3287 житлових будинків на суму 207,0 млн. грн. (виконано ремонт покрівель на 595 будинках, ремонт фасадів на 806 будинках, ліфтів – 556 шт, ремонт сходових клітин – 627 шт, ремонт вимощення – 77 будинків, ремонт сантехсистем – 325 систем, ремонт електромереж – 159 систем, ремонт ДВК (димовентканалів) – 137 шт, ремонтно-будівельні роботи – на 5 будинках).
У міському бюджеті на 2016 рік на виконання Програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016-2020 роки, виконано робіти з поточного ремонту у будинках ОСББ та ЖБК на суму майже 14,0 млн. грн.
За даними органів державної статистики за 2016 рік по місту прийнято в експлуатацію 182,2 тис. кв. м загальної площі житла, що у порівнянні з 2015 роком більше на 12,8 %.
За інформацією, наданою департаментом транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради, за 2016 рік КП «Дніпропетровський метрополітен» перевезено 7,4 млн. пас. (у т.ч. пільгових – 2,4 млн. пас.),  КП «Дніпропетровський електротранспорт» перевезено 110,0 млн. пас. (у т.ч. пільгових – 63,0 млн. пас.).
         За даними органів державної статистики автомобільним транспортом протягом 2016 року (крім міськелектротранспорту та метрополітену), з урахуванням обсягів, виконаних фізичними особами-підприємцями, було перевезено 43,6 млн. осіб, що на 16,2 % більше, ніж за 2015 рік.
 
         2. Соціальна політика
 
За даними органів державної статистики середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по місту за 2016 рік становила 5 018,19 грн., що у порівнянні з 2015 роком більше на 17,6 %.
Станом на 01.01.2017 загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 72,2 млн. грн. (протягом 2016 року збільшилась на 16,2 % або на 10,1 млн. грн.), з яких належить виплатити:
        – 54,7 млн. грн. (або 75,7 %) персоналу економічно активних підприємств;
        – 15,8 млн. грн. (21,9 %) – підприємств-банкрутів;
        – 1,7 млн. грн. (2,4 %) – економічно неактивних підприємств.
Службою зайнятості м. Дніпра проводиться постійна цілеспрямована робота з метою ефективного використання вільних робочих місць, здійснюється постійна актуалізація та поповнення банку вакансій, інформування населення про можливість працевлаштування. Встановлення ділових контактів центрів зайнятості і роботодавців сприяє збільшенню замовлень керівників підприємств на підготовку кадрів з числа безробітних.
Протягом 2016 року послугами служби зайнятості м. Дніпра скористались 26,4 тис. незайнятих громадян міста, а за 2015 рік такими послугами скористалося 28,4 тис осіб.
Постійно службою зайнятості проводяться активні заходи щодо ефективного сприяння в працевлаштуванні незайнятого населення міста.
Протягом 2016 року організовано професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних, де було залучено 2,3 тис. осіб. З початку 2016 року взяло участь майже 2,4 тис. осіб у оплачуваних громадських роботах.
Кількість громадян, які мали статус безробітного на кінець 2016 року – 4,8 тис., що на 29,1 % менше ніж за минулий рік.
У вирішенні проблем інвалідів управління соціального захисту департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради тісно співпрацює з громадськими організаціями інвалідів, надає можливу грошову, натуральну та методичну допомогу, інформує про зміни та доповнення в законодавстві щодо соціального захисту інвалідів. За рахунок коштів Державного бюджету, забезпечуються  безоплатними санаторно-курортними путівками. Так, у 2016 році путівками було забезпечено 690 осіб на суму 856,9 тис. грн. з них: дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства (з супроводжуючими особами) – 550 осіб.
За рахунок коштів міського бюджету оздоровлено 300 інвалідів загального захворювання та ветеранів праці на суму 1,47 млн. грн.
У місті працює служба «Соціальне таксі», яка безкоштовно надає транспортні послуги особам з обмеженими фізичними можливостями. Перевезення здійснюється згідно зареєстрованих замовлень (станом на 01.01.2017 послугу «Соціальне таксі» отримали 1515 осіб).
Надано одноразову матеріальну допомогу на лікування, придбання ліків, одягу та побутових речей та інше. У 2016 році таких сімей у Дніпрі – 85. Загальна сума виплати склала 1,17 млн. грн.
До Дня визволення міста було наданоматеріальну допомогу визволителям та інвалідам Другої світової війни всього 937 особам у розмірі 1000 грн. на загальну суму 937,0 тис. грн.
За рахунок коштів міського бюджету у 2016 році надано підтримку 6 громадським організаціям ветеранів 6 ветеранським організаціям (організація ветеранів України м. Дніпропетровська, міське товариство інвалідів війни та збройних сил, організація ветеранів України м/р Таромське, Українська спілка в’язнів-жертв нацизму, Дніпропетровська міська організація  Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Дніпропетровське міське об’єднання ветеранів Афганістану).
Пенсіонери, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною за рахунок міського бюджету отримують щомісячну доплату до пенсії по 100 грн., а Почесні громадяни міста – по 200 грн. Ця сума склала – 45,5 тис. грн. Також цій категорії громадян щорічно здійснюється передплата на періодичні видання.
За інформацією, наданою Головним управлінням статистики у Дніпропетровській області, у 2016 році призначено субсидій 116,0 тис. домогосподарствам на суму 52,0 млн. грн. для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
Оплата населенням житлово-комунальних послуг, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за 2016 рік становила 2 407,6 млн. грн., або 79,3 % від нарахованих сум. Заборгованість населення за житлово-комунальні послуги станом на 01.01.2017 становила 1 677,4 млн. грн. (з початку 2016року заборгованість збільшилась на 46,6 %).
Чисельність наявного населення міста протягом 2016 року в результаті природного і міграційного скорочення зменшилась на 7,3 тис. осіб і станом на 01.01.2017 становила 978,9 тис. осіб.
За інформацією, наданою управлінням з питань учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб Дніпровської міської ради, станом на 01.01.2017 рок по місту у єдиному Державному автоматизованому реєстрі пільговиків зареєстровано 4 413 учасників антитерористичної операції, з яких             4 230 особам надано статус учасника бойових дій.
У 2016 році в рамках дії Програми «Родина героя» було виділено кошти на загальну суму близько 30 млн. грн., а саме:
– сім’ям військовослужбовців, які загинули в зоні АТО надається одноразова матеріальна допомога у розмірі 100 тис. грн. на сім’ю. У 2016 році 25 сімей отримали матеріальну допомогу на суму 2,5 млн. грн.;
– надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих осіб, які брали безпосередню участь в АТО, у розмірі 2 прожиткових мінімумів (для осіб, які втратили працездатність). У 2016 році 82 сім’ї отримали зазначену допомогу на суму 1,94 млн. грн.;
– оплата витрат, пов’язаних із похованням осіб, які брали безпосередню участь в АТО та загинули під час бойових дій, виходячи із розміру до 30 тис. грн. на кожного загиблого. У 2016 році 4 сім’ям оплачено витрати на суму 49 194 грн;
– надання адресної матеріальної допомоги на оздоровлення та реабілітацію особам, які брали безпосередню участь в АТО. У 2016 році звернулось 3 195 осіб на суму 16,9 млн. грн. та адресна допомога на оплату житлово-комунальних послуг учасникам АТО та членам їх сімей. У 2016 році 3 000 сімей отримали допомогу на суму 8,0 млн. грн.
Відповідно до заходів Програми «Проведення міських акцій з наданням різних видів допомоги до святкових та пам’ятних дат» та «Відзначення пам’ятних дат і вшанування пам’яті загиблих осіб, які брали безпосередню участь в АТО» проводилось ряд акцій:
– до державних свят: Дня захисника України та Дня Збройних Сил України учасникам АТО, які отримали інвалідність І – ІІІ групи та членам сімей загиблих, зниклих безвісті учасників АТО надано матеріальну допомогу на загальну суму 1,9 млн. грн. Проведено нагородження учасників АТО до Дня захисника України: пам’ятними медалями «Захисник вітчизни» - 141 особа, почесною грамотою міської ради – 4 особи, подякою міського голови – 19 осіб, подякою міського голови з цінним подарунком (годинники CASIO) – 12 осіб.
– до Новорічних і Різдвяних свят дітям учасників АТО та дітям загиблих учасників АТО надані солодкі подарунки та іграшки. У 2016 році для 1 500 дітей закуплено подарунків на загальну суму 325,0 тис. грн.
В місті на обліку щодо поліпшення житлових умов знаходяться:
– члени сімей загиблих та інваліди війни І-ІІ груп (в позачерговій черзі) – 18 осіб, з яких 17 осіб отримали грошову компенсацію на придбання житла;
– інваліди війни ІІІ групи (першочергова черга) – 16 осіб;
– учасники бойових дій – 212 осіб.
Для покращення роботи з відповідною категорією сімей , управлінням створено Реєстр сімей загиблих та членів їх сімей, з повною інформацією про їх стан та проблемні питання. Також управлінням приділяється велика увага  учасникам бойових дій. Створено Реєстр учасників АТО, до якого внесено 4 444 особи та інформація про отримані пільги, матеріальну допомогу на оздоровлення; виділення земельних ділянок, нагороди та іншу інформацію.
За інформацією, наданою департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради, у місті спостерігається позитивна тенденція зменшення загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та збільшення кількість дітей, які виховуються у сімейних формах виховання.
Станом на 01.01.2017 на обліку перебуває 1 664 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, із них: 1 494 дитини виховується в сімейних формах виховання, що складає 89,8 %, а саме:
– 1185  дітей виховується під опікою в сім’ях громадян;
– 138 дітей виховується в прийомних сім’ях;
– 171 дитина виховується в дитячих будинках сімейного типу.
Станом на 01.01.2017 у місті усиновлено 60 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
У місті функціонує 88 прийомні сім’ї, де виховуються 117 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і 11 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 80 дітей.  
З метою соціальної адаптації, педагогічної допомоги дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, вимагають особливих умов виховання, у місті функціонує два центри соціально-психологічної реабілітації дітей. За 2016 рік у центрах соціально-психологічної реабілітації отримало допомогу 150 дітей.
Станом на 01.01.2017 на обліку в управліннях-службах у справах дітей знаходиться 989 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, а саме: 902 дитини, які проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків; 15 дітей, які систематично самовільно залишають місце свого проживання; 35 дітей, над якими скоєно насильство, 24 дитини - які переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення АТО.
 
          3. Гуманітарна сфера
 
Основним пріоритетним напрямком політики галузі охорони здоров’я міста в 2016 році залишалась первинна медико-санітарна допомога на засадах сімейної медицини, яка надається 12 центрами первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), в структурі яких знаходяться 73 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (АЗП-СМ).
В ЦПМСД працює 3721 робітник, в тому числі 1069 лікарів, з яких 528 лікарів загальної практики-сімейних лікарів, 40 лікарів-терапевтів дільничних, 33 лікаря-педіатра дільничних, 518 лікарів інших спеціальностей, та 1500 молодших спеціалістів з медичною освітою. Укомплектованість лікарями в ЦПМСД складає 84%, молодшими спеціалістами з медичною освітою – 74,8 %.
Департамент охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради постійно підтримує належний рівень кваліфікації спеціалістів ЦПМСД. За 2016 рік в закладах післядипломної освіти підвищили кваліфікацію 353 лікарів та 247 молодших спеціалістів з медичною освітою. За системою безперервного професійного розвитку в міських учбово-практичних тренінгових центрах для сімейних лікарів і медичних сестер  пройшли навчання 1039 медичних працівника.
Згідно Угоди по реалізації субпроекту «Підтримка реформування системи охорони здоров’я Дніпропетровської області», у частині співфінансування та згідно Програми економічного і соціального розвитку міста на 2016 рік, з міського бюджету по об’єктам, які увійшли до проекту Світового банку, виділено кошти на виконання обстеження з наданням висновку про стан конструкцій, розроблення проектно-кошторисної документації, проведення експертизи та коригування проектів, по яким необхідно внести доповнення, на загальну суму 982,372 тис. грн. по 9 об’єктам (6 центрів первинної медико-санітарної допомоги міста).
В ЦПМСД міста організована медична допомога тимчасово внутрішньо переміщеним особам. За 2016 рік оглянуто 16206 осіб, з них 4694 дітей. Взято на диспансерний облік 3212 осіб, з них 583 дитини, 111 дітей-інвалідів, 319 дорослих інвалідів, 449 вагітних. В сім’ях тимчасово переміщених осіб вже народилось 319 дітей.
Департамент охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради спільно з адміністраціями ЦПМСД забезпечує організацію надання медичної допомоги демобілізованим із зони АТО, членам їх сімей, членам сімей загиблих військовослужбовців (отримують медичну допомогу 2313 учасників АТО). Протягом 2016 року медичну реабілітацію в центрах отримали 1238 пацієнтів - учасників АТО, фізичну – 293 осіб, психологічну – 326. Оздоровлення та реабілітацію в санаторно-курортних закладах та у лікарні «Солоний лиман» у 2016 році пройшли 123 учасника АТО та членів їх родин. В обласному та республіканському госпіталях для ветеранів війни – 141 особа.
Додаткове фінансування міської комплексної програми «Здоров’я населення м. Дніпропетровська на 2016 – 2020 рр.» дозволило надати відповідну стоматологічну допомогу з використанням сучасних матеріалів для протезування 102 демобілізованим учасникам АТО на загальну суму 500 тис. грн. 433 учасника АТО отримали пільгові рецепти на загальну суму більшу, ніж 239 тис. грн. Також 105 членів сімей учасників АТО отримали пільгові рецепти на загальну суму більшу, ніж 126 тис. грн.
У 2016 році направлено кошти на безкоштовні медикаменти у загальній сумі 20,9 млн. грн., у тому числі: 6,0 млн. грн. – на придбання таблетованих цукрознижувальних препаратів для 11 330 хворих на цукровий та нецукровий діабет; 2,6 млн. грн. – на придбання медичних препаратів для хворих на епілепсію (337 осіб); 1,8 млн. грн. – на медичні препарати для 57 хворих на муковісцидоз; 8,4 млн. грн. – на придбання медичних препаратів для 122 хворих з пересадженими нирками та тих, що перебувають на гемодіалізі;          0,8 млн. грн. – для 756 хворих на бронхіальну астму; 0,2 млн. грн. – для 20 дітей, хворих на церебральний параліч; 0,4 млн. грн. – на придбання медичних препаратів для 106 хворих на міостенію; 0,6 млн. грн. для 9 дітей з хронічною нирковою недостатністю. В цілому протягом звітного періоду пільгові ліки отримали 12 737 осіб.
Крім того 5,0 млн. грн. направлено на компенсацію аптекам за відпуск безкоштовних ліків ветеранам ВВВ, дітям до 6 років, дітям – інвалідам, дітям із багатодітних сімей з набутими та хронічними захворюванням, хворим із психічними розладами, інвалідам І і ІІ груп.
За рахунок коштів міського бюджету придбано лабораторне обладнання (аналізатори крові, білірубінометри для визначення рівня білірубіну у новонароджених, мікроскопи, аквадистилятори) у кількості 53 одиниці, медичне обладнання (електрокардіографи, індикатори внутрішнього тиску, спірометри, набори офтальмологічних окулярних пробних лінз, електрохірургічні апарати, лампи щілинні, операційні) у кількості 58 одиниць, технологічне обладнання (холодильники, автоклави, стерилізатори, тепловий лічильник, функціональні ліжка)  у кількості 44 одиниці, меблі (17 одиниць).
В цілому в 2016 році на оснащення лікувально-профілактичних закладів було виділено 7,3 млн. грн.
Аналізуючи стан здоров’я населення міста, необхідно відмітити, що показник захворюваності за звітний рік зріс на 6%, поширеності захворювань – на 3 %. Поширеність хвороб дитячого населення міста за минулий рік зросла на 5,1 %, захворюваність – на 5,2 %. Серед дорослого населення захворюваність зросла за рахунок новоутворень, хвороб крові та кровотворних органів, органів дихання, ендокринної, нервової та кістково-м’язової систем, цереброваскулярних хвороб, що пояснюється покращенням виявлення захворювань, постарішанням населення та світовою тенденцією до росту кількості нових випадків раку на 1,5 – 2 % в рік.
При цьому відмічаються позитивні зміни в стані здоров’я населення міста в 2016 році. В порівнянні з 2015 роком знизився показник малюкової смертності і складає 5,1 проміле, у 2015 році був 5,5 проміле. Обласний показник за 2016 рік складає 7,9 проміле.
Інші позитивні зміни в стані здоров’я населення міста у 2016 році:
– знизилась захворюваність на хвороби крові та кровотворних органів у дітей на 44 %;
– серед дорослого населення  стабілізувався показник захворюваності та розповсюдженості гіпертонічної хвороби, інсультів. Показник смертності від гострого інфаркту міокарду знизився на 14 %;
– знизились показники захворюваності на туберкульоз  всього населення міста на 16 %, вдвічі знизилась кількість виявлених випадків туберкульозу на занедбаних стадіях захворювання;
– захворюваність дитячого населення на туберкульоз за рік знизилась на 3,7 %, серед підлітків – на 44 %.
Важливим є зниження кількості абортів на 15 % та зниження на 20 % підліткової вагітності.
Інтенсивний показник первинного виходу на інвалідність дорослого населення в 2016 році знизився на 5,2 % (кількість зменшилась 184 особи), серед працездатного населення - на 4,1 % (кількість зменшилась на 92 особи).
Виконання заходів програми сприяє подальшому розвитку та переоснащенню закладів ЦПМСД на засадах сімейної медицини, підтримці профілактичної спрямованості системи охорони здоров’я, наближенню якісної медичної допомоги сучасного рівня до мешканців міста, впровадженню новітніх технологій в організації профілактичної медицини та формуванні громадського здоров’я.
За інформацією, наданою департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради, станом на 01.01.2017 виконано капітальний ремонт у закладах освіти на загальну суму 84,8 млн. грн.:
– харчоблоків у 17 закладах освіти;
– санвузлів у 5 закладах освіти;
– приміщень, покрівель, будівель, спортивних залів, актових залів, спортивних площадок, огорожі, асфальтового покриття мереж у понад 50-ти закладах;
– приміщень під відкриття груп у 19 закладах.
Основні напрямки роботи та пріоритети у 2016 році направлено на розвиток спорту та поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти:
– капітальний ремонт спортивного майданчику, спортивного комплексу, спортивної зали, приміщень тиру (СЗШ №№ 33, 50, 54, 62, 68, 84, 96, 106, 123, 134, 139, 141) на суму 12,3 млн. грн.;
– капітальний ремонт харчоблоку (СЗШ №№ 11, 19, 20, 33, 72, 73, 123, ДНЗ №№ 88, 241, 328, 139, 288, 347, 392, 397) на суму 7,6 млн. грн.;
– капітальний ремонт приміщень під відкриття групи (СЗШ №№ 28, 30, 105, ДНЗ №№ 14, 17, 81, 105, 107, 155, 164, 192, 197, 207, 254, 259, 278, 340, 372, 391, 400) на суму 9,3 млн. грн.;
         – капітальний ремонт приміщень (ЦРД «Надія», ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, НСШ № 2, СЗШ №№ 40, 105) на суму          2,6 млн. грн., капітальний ремонт сантехнічних, електричних мереж, системи опалення (Вальдорфська школа, ХЕЛ, СЗШ №№ 22, 50, 31, 61, 102, 128, ДНЗ №№ 336, 139, 214, 221, 195, 196, 280, 350) на суму 7,7 млн. грн., придбання технологічного обладнання для харчоблоків, пральні, меблів, ігрового обладнання, звукозаписуючого обладнання на суму 14,9 млн. грн.;
         – капітальний ремонт фасаду (СЗШ №№ 5, 36, 59, 88, 91, 132, 56, 68, 74, 77, 136, ДНЗ №№ 192, 276) на суму 14,6 млн. грн., капітальний ремонт покрівлі (СЗШ №№ 54, 28, 133, 138, 148, ДНЗ №№ 90, 349, 372) на суму 4,7 млн. грн., капітальний ремонт будівлі (СЗШ №№ 96, 141, 44, 51, 59, 62, 74, 74, 81, 96, 100, 101, 104, 106, 136, 137, 140, 148, ДНЗ №№ 6, 17, 30, 92, 203, 207, 226, 280, 311, 329, 349) на суму 21,7 тис. грн.;
         – капітальний ремонт санвузлів та пральні (СЗШ №№ 18, 71, 106, 111, 112, 139, 214) на суму 2,5 млн. грн.;
         – капітальний ремонт огорожі, асфальтового покриття (СЗШ №№ 79, 141, ДНЗ №№ 258, 181, 219) на суму 2,3 млн. грн..
У 2016 у місті функціонувала розвинута мережа навчальних закладів, а саме:
– 161 загальноосвітній навчальний заклад, в тому числі гімназії, ліцеї, школа-інтернат та спеціалізовані заклади для дітей з вадами розвитку;
– 176 дошкільних навчальних закладів;
– 13 професійно-технічних навчальних закладів;
– 4 навчально-виробничих комбінати;
– 2 заклади освіти.
На виконання заходів передбачених Програмою розвитку загальної середньої освіти м. Дніпра на 2016 - 2020 роки проведено конкурс «Вчитель року – 2016», міське свято «Золота надія» для випускників-медалістів загальноосвітніх навчальних закладів, міське свято «День вчителя», міський конкурс «Турін – 7.8».
У 2016 році проведено більш ніж 500 культурно-масових заходів, які відвідало більше 1,5 млн. мешканців та гостей міста.
У місті Дніпрі працюють 22 школи естетичного виховання. Серед них: 17 музичних шкіл, 2 школи мистецтв, 1 школа класичного танцю та 2 художні школи. Всього в них навчається 7 546 учнів.
Комунальні заклади культури нараховують 89 клубних формувань (творчі колективи та любительські об’єднання), в яких займається понад
2268 учасників.
У місті функціонує 309 бібліотек, з них – 54 публічні, 3 обласні,
171 шкільна, 84 інших.
За 2016 рік управлінням молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики міської ради проведено більш ніж 400 загальноміських культурно-масових заходів для молоді та дітей (всього у заходах взяли участь більше 100 тис. осіб).
Для реалізації напрямку підтримки творчої та обдарованої молоді постійно проводяться конкурси та різноманітні заходи. У 2016 році традиційно проведено фестиваль-конкурс самодіяльних колективів вищих навчальних закладів «Студентська весна – 2016», вперше у межах конкурсу були змагання у кіно- та відео-майстерності серед студентських студій телебачень та представлення-виставка кожного ВНЗ під час гала-концерту.
З метою підвищення рівня патріотизму серед студентської молоді та підвищення рівня довіри, створення позитивного іміджу до силових структур серед студентської молоді впродовж березня 2016 року управлінням молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради спільно з комітетом патріотичного виховання Ради Студентів ДНУ ім. О. Гончара реалізовано проект «Ми Поруч!». В рамках проекту проведено низку заходів, а саме: спортивна гра «Лазертаг» з учасниками АТО, зустріч представників патрульної служби поліції з представниками органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів міста, екскурсія до Соборного райвідділу поліції, екскурсія до Управління поліції м. Дніпра, екскурсія до місця розташування полку патрульної служби поліції особливого призначення «ДНІПРО-1», екскурсія до Головного Управління ДСНС України у Дніпропетровській області.
Вперше в рамках святкування Дня молоді та святкових заходів до Дня міста проведено благодійний забіг «Color Run Dnipro», спільно з благодійним фондом «Даруємо Радість». Захід пройшов з метою підтримки дітей, які опинилися у складних життєвих умовах та вихованців Комунального закладу «Дніпропетровський дитячий будинок-інтернат» Дніпропетровської обласної ради. Для них було організовано безкоштовний денний табір «Smart Start» та організовано поїздку на мотиваційну лекцію Ніка Вуйчича для дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями. Орієнтована кількість учасників та гостей близько 500 чоловік.
З 10 по 14 серпня 2016 року в місті Дніпрі управлінням молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради спільно з Міжнародною молодіжною громадською організацією «Європейський молодіжний парламент – Україна» провело 10-у національну відбіркову конференцію ЄМП – Україна, яка стала нагодою для української молоді попрацювати під керівництвом досвідчених модераторів над вирішенням питання розвитку громадянського суспільства в Україні.
17 вересня 2016 року на території Центрального міського дитячого парку ім. Лазаря Глоби спільно з форумом представників громадських організацій проведено захід до Дня батька. На заході організовано локації Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області, головного управління національної поліції в Дніпропетровській області, полку патрульної поліції Дніпро-1, на яких проведено різноманітні змагання, продемонстровано бойову техніку, обладнання, зброю. Також проведено концерт військового духового оркестру Національної гвардії України.
29.10.2016 громадською організацією «Центр зайнятості вільних людей» у співробітництві з управлінням молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради у центрі конференцій «Parle» проведено захід «День кар’єри» - це цикл заходів, який поєднує у собі ярмарки вакансій, тематичні конференції, майстер-класи та тренінги від лідерів ринку.
У межах заходів до Дня студента пройшов міський міжвузівський турнір «Битва за ВИШ» між університетами I-IV рівнів акредитації. Цей чемпіонат проводиться п’ятий рік поспіль. В загальному заліку зареєструвалося 20 команд органів студентського самоврядування. Команди змагалися в таких видах як кібер-спорт, більярд, боулінг, мафія, аліас, брейн-ринг, лазертаг, скелелазіння, квест-кімнати.
13.12.2016 за підтримки управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання у м. Дніпрі відбулась акція, ініційована волонтерами та громадськими діячами в межах реалізації програми Президента України – Четвертий Потяг Єднання України «Труханівська Січ». Основними учасниками 4-го етапу були студенти та молодь з різних регіонів.
Продовжено роботу щодо підтримки кращих студентів та обдарованої молоді. Іменну стипендію міської ради у 2016 році отримало 100 студентів вищих навчальних закладів. У 2016 році на ці цілі було заплановано 975,4 тис. грн.
У 2016 році управлінням спорту департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради спільно зі спортивними федераціями міста, яких у місті Дніпро налічується 78, було проведено 11 змагань Міжнародного рівня з різних видів спорту та 53 змагання Всеукраїнського рівня.
Згідно календарного плану фізкультурно-оздоровчих і спортивних змагань у 2016 році, в місті Дніпро проведено 432 чемпіонатів, кубків і турнірів з різних видів спорту. Проведено 72 навчально-тренувальних зборів з підготовки спортсменів до змагань різного рівня та 15 відрядження на змагання всеукраїнського рівня.
Для залучення до спорту та пропаганди здорового способу життя серед дітей шкільного віку у місті функціонує 30 дитячо-юнацьких спортивних шкіл в яких працюють:
– 563 тренерів-викладачів з видів спорту, з них 376 штатних тренерів;
– 159 працівників адміністративного персоналу.
У 2016 році учні дитячо-юнацьких спортивних шкіл завоювали 1332 медалей різного рівня на всеукраїнських та міжнародних змаганнях:
– чемпіонами та призерами України - 1196 вихованців спортивних шкіл з видів спорту;
– чемпіонами та призерами Європи – 50 вихованців;
– чемпіонами та призерами Світу – 27;
На змаганнях міжнародного рівня завойовано 59 медалей.
 
                   4. Охорона навколишнього природнього середовища
 
У рамках реалізації Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища м. Дніпропетровська на 2011-2015 рр. та згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2016 рік станом на 01.01.2017 освоєно 26,9 млн. грн. (кошти міського бюджету) на виконання природоохоронних заходів.
З метою поліпшення екологічної ситуації в місті за рахунок коштів міського бюджету виконувались роботи щодо реконструкції каналізаційних очисних споруд, проведено заходи, направлені на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів, заходи з ліквідації підтоплення тощо.
За інформацією, наданою департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради, з метою покращення екологічної ситуації в місті за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища виконуються роботи щодо рекультивації «Комплексу раціонального використання та зберігання побутових відходів «Правобережний», будівництва споруд для збору та складування побутових відходів (проектування, будівництво та облаштування).
10.11.2016 проведена перша міська науково-технічна конференція, за результатами якої для активного залучення науковців до виконання Комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого екологічного низьковуглецевого розвитку м. Дніпра на 2016 – 2020 рр. створена науково-технічна рада. 
За 2016 рік підприємствами, які є основними підприємствами-забруднювачами, виконано такі природоохоронні заходи:
По ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод», зокрема, виконано капітальний ремонт пилогазоочисних установок від печей в сталеварних цехах, придбане обладнання для ремонтних робіт пилогазоочисних установок від печей, монтаж та пусконалагоджувальні роботи газоочисної установки в сталеливарному цеху виробництва високо марганцевого литва тощо.
По ПАТ «ЄВРАЗ Дніпровський металургійний завод» ведуться роботи по реконструкції газоочисних конверторів киснево-конвертерного цеху» та реконструкція водооборотного циклу киснево-конвертекрного цеху (ВОЦ - 3).
По ТОВ «Металургійний завод «ДНІПРОСТАЛЬ» впроваджено Програму «нуль пилу.
По ПАТ «Інтерпайп нижньодніпровський трубопрокатний завод» впроваджено автономне паропостачання технологічних споживачів та перехід на альтернативне джерело видобутку теплової енергії.
По КП «Дніпроводоканал» проведено роботи з реконструкції аеротенків ІІ черги на Лівобережних очисних спорудах міста, реконструкції будівлі решіток із заміною обладнання на ПСА міста, реконструкції систем водопостачання та водовідведення міста. Очищення стічних вод (ЦСА) реконструкції очисних споруд Центральної станції аерації, Лівобережної станції аерації, Південної станції аерації, санаторію-профілакторію «Лісний» з облаштуванням спостережних свердловин тощо.
 
          5. Регуляторна політика та розвиток підприємництва
 
За інформацією, наданою департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, з метою поліпшення якості надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання, мешканцям міста та області з 2013 року у м. Дніпрі працює Центр надання адміністративних послуг м. Дніпра (далі – ЦНАП) в 2 приміщеннях – відділ ЦНАП «Правобережний», відділ ЦНАП «Лівобережний».
01.11.2016 в рамках спільного пілотного проекту Дніпровської міської ради та Міністерства внутрішніх справ Міністром внутрішніх справ України Аваковим А. Б. та міським головою Філатовим Б. А. відкрито унікальний об'єднаний центр послуг, в якому можна отримати адміністративні послуги ЦНАП (відділ ЦНАП «Лівобережний»), а також послуги сервісного центру Міністерства внутрішніх справ.
Крім цього, для наближення громадянина до державної послуги і спрощення отримання цих послуг, 10.06.2016 організовано віддалене робоче місце адміністратора ЦНАП за адресою: мкрн. Таромське, вул. Старий Шлях, 5.
В ЦНАП громадяни і суб’єкти господарювання мають можливість у зручний спосіб в одному приміщенні отримати необхідну їм адміністративну послугу або документ дозвільного характеру.
Загальна кількість адміністративних послуг, що надається через ЦНАП, збільшена в порівнянні з 2015 роком з 128 до 213. Із них 60 (28 %) адміністративних послуг надаються виконавчими органами Дніпровської міської ради, 20 (9 %) – департаментами та управліннями Дніпропетровської обласної державної адміністрації та 133 (63 %) – територіальними органами центральних органів виконавчої влади.
Протягом 2016 року ЦНАП відвідало 120,8 тис. суб’єктів звернень, що на 27 % більше ніж у 2015 році:
– зареєстровано 49,4 тис. адміністративних справ; 
– видано 49,2 тис. результатів надання адміністративних послуг; 
– надано 22,2 тис. фахових консультацій щодо порядку отримання адміністративних послуг.
ЦНАП в своїй роботі використовує програмно-технічний комплекс електронної взаємодії адміністраторів, суб’єктів надання адміністративних послуг, громадян та підприємців «Регіональний віртуальний офіс електронних адміністративних послуг Дніпропетровської області» (e-services.dp.gov.ua, далі - Віртуальний офіс).
Віртуальний офіс представляє собою систему веб-порталів – внутрішнього (для адміністраторів Центру та суб’єктів надання адміністративних послуг) та зовнішнього (для заявників – e-services.dp.gov.ua). На Віртуальному офісі впроваджено електронну систему ідентифікації BankID, що використовує базу клієнтських даних банків. Головною перевагою такої технології стало те, що замовлення послуги в on-line режимі забезпечило скорочення процедури подачі заявки до декількох хвилин, а процес реєстрації заяви та її подальшої обробки унеможливлює зловживання з боку заявників.
Сьогодні на веб-порталі iGov.org.ua доступні 46 (2015 рік – 35) видів адміністративних послуг, які можна замовити в on-line режимі та отримати готові результати безпосередньо в ЦНАП, відвідавши його одноразово, або за допомогою поштового зв’язку.
У листопаді 2016 року, для забезпечення реалізації ефективного державного захисту конституційних прав, свобод та законних інтересів громадян, рівного доступу до правосуддя незахищених та найменш охоплених правовою допомогою верств населення та розширення можливостей доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для малозабезпечених громадян                      м. Дніпра, у відділі ЦНАП «Лівобережний» розпочали надавати консультації представники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
 
          6. Розвиток сфери обігу споживчих товарів і послуг та ринкової інфраструктури
 
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області обсяг роздрібного товарообороту торгової мережі (юридичних осіб) міста за січень-вересень 2016 року становив 18,6 млрд. грн.
За 2016 рік обсяг реалізованих послуг по місту склав 27 015,1 млн. грн. (з них обсяг послуг, реалізованих населенню – 5 911,9 млн. грн.).
 
7. Зовнішньоекономічна та інвестиційна діяльність
 
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області обсяг унесених з початку інвестування в економіку міста прямих іноземних інвестицій станом на 01.10.2016 становив майже 1,6 млрд. дол. США, що на                 1,6 % менше обсягів інвестицій на початок 2016 року. Основними країнами-інвесторами є: Кіпр – 0,8 млрд. дол. США та Віргінські Острови (Британія) – 0,3 млрд. дол. США.
На підприємствах промисловості акумульовано понад 0,5 млрд. дол. США (34 % загального обсягу), у т.ч. переробної – 0,5 млрд. дол. США                 (31,4 %).
За інформацією, наданою управлінням економічного розвитку та інвестицій департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради, станом на 01.01.2017 Дніпровську міську раду відвідали делегації із країн Європи, делегації представників ЄБРР та ЄІБ, а також представники дипломатичних делегацій, усього – 50 делегацій.
На сьогодні містом встановлено дружні побратимські відношення з 14-ма містами з різних країн світу. Співпраця реалізується шляхом обміну делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, а також літературою, кінофільмами, фотоматеріалами про життя міст. Не менш важливим є обмін досвідом у сфері ведення міського господарства.
Але, завдяки спільним зусиллям, готуються договори про встановлення партнерських відносин з містами: Люблін (Польща), Рига (Латвійська Республіка) та Анкара (Туреччина).
За сьогоднішніх умов, розширення міжнародних зв’язків міста може здійснюватись, також, шляхом участі у міжнародних організаціях, які об’єднують міста зі схожими умовами, проблемами та прагненнями. Проведено роботу щодо вступу як повноправний член (а також підписання Договору та Меморандуму про співпрацю) в такій організації, як: ALDA (Сума щорічних внесків учасників – 1200 євро).
У місті Дніпро розташовано Генеральне Консульство Федеративної Республіки Німеччина, Почесне консульство Чеської Республіки у Дніпропетровську, Почесне Консульство Австрійської Республіки у м. Дніпропетровську. Функціонують 5 візових центрів, а саме: Литовської Республіки, Республіки Чехія, Федеративної Республіки Німеччина Греції, Угорщини, Італії, Болгарії.
В нашому місті знаходиться офіс Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ, яка прирівняна до дипломатичної Місії.
В рамках святкування Дня Європи в Україні 27-29 травня 2016 року у Дніпрі було проведено Дні Литви. З цієї нагоди у нашому місті побувала численна офіційна делегація Литовської Республіки на чолі зі Спікером Сейму Лоретою Граужинєнє. Її супроводжували Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, а також Почесний консул Литовської Республіки у Дніпропетровську Віталій Півняк.
01.10.2016 проведено разом з Генеральним Консульством Федеративної Республіки Німеччина Дні Німеччини у Дніпрі в рамках проведення Тижнів Німеччини в Україні. Під час проведення заходів мешканці міста змогли ознайомитись з німецькою культурою та кухнею. А також, ознайомились з організаціями, які працюють за підтримки німецького уряду.
З 11-13 листопада 2016 року пройшов Фестиваль японської культури «Дні Японії у Дніпрі», метою якого було ознайомити мешканців Дніпра та гостей нашого міста з японською культурою у всіх її проявах: література, музика, мистецтво, спорт, організація бізнесу.
Проекти, в яких приймає участь Дніпропетровська міська рада:
1. Проект «Запровадження громадянського самоврядного стандарту»
Проект впроваджується за підтримки Фундації Менеджерських Ініціатив (м. Люблін, Республіка Польща).
2. Проект «Українські кластери відновлювальної енергетики – реальний інструмент розвитку та ефективного співробітництва українських малих та середніх підприємств».
Проект впроваджується з підтримки Фундації менеджерських ініціатив (м. Люблін, Республіка Польща).
3. Проект «Завершення будівництва метрополітену у місті Дніпропетровську». Співфінансування ЄБРР та ЄІБ. Кредитні ресурси: 152 млн. євро з боку ЄБРР та 152 млн. євро з боку ЄІБ. Проект знаходиться на фінішній прямій.
4. Проект «Підвищення енергоефективності у бюджетних установах міста Дніпропетровськ із впровадженням енергетичного «перфоманс-контракту».
Дніпропетровською міською радою подано заявки на участь у спільному з ЄІБ проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» та подано анкети у наступних секторах: зовнішнє освітлення населених пунктів, теплопостачання та водопостачання і водовідведення.
За даними Головного управління статистики у Дніпропетровській області у 2016році обсяги експорту послуг становили 163,8 млн. дол. США, імпорту – 260,3 млн. дол. США, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року експорт зменшився на 41,7 %, імпорт – на 4 %.
 
8. Реформування відносин власності
 
За інформацією, наданою департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради, з метою запровадження механізму продажу та надання в користування земельних ділянок на конкурентних засадах, забезпечення ефективного використання міського земельного фонду у ринкових умовах, залучення коштів до міського бюджету протягом 2015-2016 років проводилась підготовка документації для організації продажу права на оренду 25 земельних ділянок.
Відповідно до затвердженої програми розвитку земельних відносин у місті здійснено послуги з актуалізації топографо-геодезичної основи М 1:2000 міста Дніпра.
Проведена робота по розробленню 69 проектів землеустрою, щодо відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок) громадянам –учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей у місті Дніпро.
Також систематично проводилася робота по підготовці земельних ділянок до земельних торгів з продажу права на їх оренду з метою підвищення зацікавленості у придбанні земельних ділянок у власність та збільшення обсягу продажу земельних ділянок та відповідних надходжень до міського бюджету. 
Департаментом завершена розробка проекту внесення змін до генерального плану міста Дніпра.
Виконано 3-й етап програмно–апаратного комплексу містобудівного кадастру, створено публічність та відкритість містобудівної документації.
Для виконання програми заходів та завдань з охорони культурної спадщини та збереження історичного середовища міста Дніпра в 2016 році забезпечено облік та контролю за збереженням і використанням пам’яток міста Дніпра, сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації, реабілітації і використання пам’яток. Сприяння залученню об’єктів культурної спадщини до національних і світових туристичних маршрутів
Ведеться робота з приватизації об'єктів. Проведена незалежна оцінка по 9 об’єктам, сумарна початкова ціна продажу яких складає 14 262 419,8 гривень. По 3 об'єктам робота зупинена у зв’язку із передачею їх на баланс департаменту охорони здоров’я, для розміщення закладів медицини. На підставі звернення Дніпропетровської дирекції УДППЗ «Укрпошта», та з урахуванням того, що об’єкт приватизації має соціальне значення, зупинено приватизацію 1 нежитлового приміщення.
Управлінням з питань комунальної власності департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради укладено:
– 340 договорів оренди;
– 366 додаткових угод до договорів оренди.
Надходження з орендної плати за 2016 рік складають 17,6 млн. грн., що перевищило річний план на 9,2 %. (надходження з орендної плати станом на 05.01.2017 складають 211,0 тис. грн.).
 
9. Техногенна безпека
 
За інформацією, наданою департаментом громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міської ради, протягом 2016 року забезпечено своєчасне реагування на надзвичайні ситуації та події шляхом координації дій підрозділів Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, що обслуговують територію міста Дніпра, комунальних підприємств та військових частин, розташованих на його території.
Постійно ведеться робота на об’єктах підвищеної небезпеки та потенційно-небезпечних об’єктах міста щодо встановлення систем раннього виявлення небезпечних хімічних речовин. На хімічно-небезпечних об’єктах продовжено термін дії вимог щодо мінімізації обсягів зберігання небезпечних хімічних речовин. Організовано додаткову охорону таких об’єктів.
Протягом 2016 року проведено роботи другого етапу створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення (здійснено монтаж, пуск та налагодження обладнання системи оповіщення, в тому числі придбано та встановлено 10 сигнально-гучномовних пристроїв, 3 модулі керування та 40 акустичних систем).
У 2016 році обласному бюджету надана субвенція у розмірі майже 2,0 млн. грн., яка спрямована на поновлення матеріальних резервів, призначених для запобігання надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та ліквідації їх наслідків. На ці кошти придбано:
– намет каркасний швидкого розгортання MUZ з ПВХ покриттям на землю;
– телескопічні опори PowerShore PSH2 для виконання рятувальних робіт, пов’язаних з підняттям важких конструкцій, техніки тощо у місцях, де неможливо задіяти кранову техніку;
– набір аварійно-рятувального інструменту.
У 2016 році з матеріального резерву Дніпропетровської області Дніпровській міській раді передано 8 наметів УСБ-56, які можуть бути використані для тимчасового розміщення постраждалих осіб у разі виникнення надзвичайних ситуації техногенного та природного характеру, в тому числі у якості пунктів обігріву громадян під час сильних морозів.
Організовано постійне інформування населення про можливі надзвичайні ситуації шляхом проведення брифінгів, прес-конференцій, розміщення інформаційних матеріалів на сайтах районних у місті рад та у мережі консультаційних пунктів цивільного захисту, створених при житлово-експлуатаційних підприємствах міста.